Vijesti Društvo Na listi nezaposlenih 2.192 imena

Na listi nezaposlenih 2.192 imena

0

Prema evidencijama derventskog Biroa za zapošljavanje na području opštine prijavljena su 2.192 nezaposlena lica. Od toga je 919 žena, što je stotinjak više nego krajem prošle godine.

GrbOpstineDerventa

Taj porast nezaposlenosti najupečatljiviji je kod kvalifikovanih radnika, posebno žena, gdje je broj povećan za 41 lice, od čega 34 žene, te kod lica sa fakultetskom diplomom, sa 46 na 66. Ovdje se očigledno radi o radnicama tekstilne struke, zbog prestanka rada nekih preduzeća iz ove oblasti. Najsvježiji primjer je “Intimteks” koji je prestao da radi prije nekoliko mjeseci, a svi radnici koji su radili u ovom preduzeću prijavljeni su na Biro.

– Poslodavac je prema svim radnicima sa kojima je raskinuo ugovor o radu izmirio zakonske obaveze. To je samo djelimično ublažilo problem nas koji smo ostali bez posla – kaže nekadašnji predsjednik sindikalne organizacije “Intimteksa” Mirjana Milinčić.

Inače, u ostalim kategorijama nezaposlenih, nije došlo do značajnije promjene u strukturi onih koji traže posao. Tako je evidentirano 690 lica, od čega 219 žena, koje nemaju nikakve kvalifikacije, 78 PK radnika i lica sa nižom stručnom spremom, 781 KV radnik, od čega su 274 žene. Od ukupnog broja nezaposlenih, posao traži 121 invalid, od čega je 105 ratnih vojnih invalida, 622 učesnika rata, 64 prognana i izbjegla lica, kao i 113 povratnika.

Zavod za zapošljavanje uplaćuje penzijsko-invalidsko osiguranje za 101 nezaposleno lice, za 88 lica zdravstveno osiguranje, a isti broj lica koristi i novčanu naknadu.

Č.V. – Glas Srpske

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here

*

code