Vijesti Društvo Napredak iz godine u godinu: Obilježeno 120 godina od izgradnje vodovoda u...

Napredak iz godine u godinu: Obilježeno 120 godina od izgradnje vodovoda u Derventi – FOTO

0

Centar za kulturu bio je domaćin završne svečanosti obilježavanja važnog jubileja – 120 godina od izgradnje vodovoda u Derventi. Tim povodom „Komunalac“ je upriličio prijem za predstavnike političkog i javnog života naše opštine na kome je predstavljena knjiga „Derventski vodovod“ autora mr Damira Kljajića, te izložba Savka Pećića pod nazivom „Kap vode u zagrljaju života“.

Direktor „Komunalca“ Grozdan Ružičić je istakao da ovo preduzeće danas redovno snabdjeva opštinu ispravnom pitkom vodom, te da proširuje kapacitete vodovoda, što u prevodu znači 200 novih priključaka na vodovodnu mrežu tokom proteklih godinu dana.

– Iako se susrećemo sa problemima tehničke prirode i nenaplativosti potraživanja, bez nestašica snabdjevamo potrošače vodom, a u mogućnosti smo da koristimo alternativna rješenja u slučaju otkazivanja određenog izvorišta. Izvršili smo finansijsku konsolidaciju preduzeća, ispunjavamo sve obaveze i isplaćujemo plate na vrijeme, iako uz nadljudske napore. Južni krak vodovoda je već praktično završen realizacijom projekata „Leksija“ i „Mišinci“, a naredne godine planiramo završiti izgradnju infrastrukture na zapadnom dijelu opštine, kao i započeti vodovoda prema Lužanima, otkrio je Ružičić, te dodao da prostora ima da se mrežom pokrije čitava opština, iako su problem redovni gubici.

Proslava jubileja upotpunjena je posjetom više od 150 učenika devetih razreda izvorištu na Lupljanici, otvaranjem nove šalter sale, prezentacijom nove baždarnice, a upriličena su i druženja za zaposlene, kao i penzionere koji su radni vijek proveli u ovom preduzeću.

Sa težnjim da očuva od zaborava i ukaže na značaj ovog infrastrukturnog djela, nastala je i knjiga „Derventski vodovod“, za koju je autor mr Damir Kljajić koristio i materijale Arhiva BiH.

Od ideje do realizacije bila je potrebna decenija, jer su davne 1886. godine stanovnici Dervente pokrenuli su inicijativu za izgradnju vodovoda, da bi tadašnja lokalna zajednica zahtjev uputila Zemaljskoj vladi. Naredne godine izrađen je odgovarajući projekat, odobrenje je dobijeno 1896. godine, da bi vodovod bio izgrađen u periodu od 15. septembra 1896. do 15. septembra 1897. godine, kaže Kljajić.

Tek smo obilježili 166. Derventski vašar, a više od vijeka traju i Učitaljska škola, Gimnazija, Derventski list, istakao je načelnik opštine Milorad Simić.

Opština Derventa, kao osnivač „Komunalca“, ima jako dobru saradnju sa menadžmentom preduzeća, a pored uloženih 2 miliona evra u rehabilitaciju vodovodne mreže, stalno radimo i na njenom proširenju. Za 1,5 godinu priključili smo oko 500 domaćinstava, za šta je lokalna zajednica osigurala pola sredstava, a pola domaćini, istakao je Simić.

Na završnoj svečanosti učestvovala je pjevačka grupa SKUD „Derventa“, pjesnik Majo Danilović, dok je umjetnik Saša Bogdan predstavio svoje radove od abonosa.

B. Nikolić – Derventa Cafe

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here

*

code