Narodna nošnja predstavljena i u biblioteci

0

U punoj sali Narodne biblioteke „Branko Radičević“ u Derventi sinoć je održana izložba „Srpska narodna nošnja derventskog kraja“ na kojoj su posjetioci imali priliku da vide oko 50 izvornih srpskih narodnih nošnji derventskog kraja.

etno izložba

Izložbu su organizovali „Turistička organizacija opštine Derventa“, Srpsko kulturno-umjetničko društvo „Derventa“ i Narodna biblioteka „Branko Radičević“. Nošnje za izložbu prikupljene su od stanovnika derventskih sela koji još uvijek čuvaju ovo dobro, a posjetiocima su prikazani i vrijedni primjerci nošnji koji se nalaze u fundusu Srpsko kulturno-umjetničkog društva „Derventa“.

Jedan od organizatora izložbe, direktor „Turističke organizacije opštine Derventa“ Damir Kljajić rekao je da je cilj izložbe da široj javnosti bude prikazana srpska narodna nošnja derventskog kraja i objasni kako izgleda izvorna nošnja.

– “Među prikupljenim primjercima bilo je oko 40 nošnji, od čega su dvije muške, a tu je i pet „zubuna“. Najviše su bile zastupljene nošnje iz osinjskog kraja, Gornje Lupljanice, Velike Sočanice, te Gornjeg Detlaka i Žeravca”, naglasio je Kljajić.

On je dodao da je u okviru izložbe napravljen i video materijal na kome su snimljene derventske nošnje, izjave mještana derventskih sela o derventskoj narodnoj nošnji i pravljenje kauka – dijela nošnje koji se stavlja na glavu. U planu je izrada kataloga „Srpska narodna nošnja derventskog kraja“ u kome će se naći nošnje prezentovane na ovoj izložbi, te radovi putopisaca i naučnika o nošnji sa ovog prostora.

Izložba „Srpska narodna nošnja derventskog kraja“ održana je i u nedjelju (07. juna) u okviru velikog crkveno-narodnog sabora kod manastira Pokrova Presvete Bogorodice u Donjoj Bišnji kod Dervente. Posjetioci su tu imali priliku da vide 40 izvornih srpskih narodnih nošnji derventskog kraja koje su prikupljene od stanovništva.

TOD/Derventa Cafe

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljena.

Možete koristiti sledeće HTML atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

code