Vijesti Društvo Ne zaboraviti tekovine antifašizma: U Pojezni obilježen dan boraca NOB-a

Ne zaboraviti tekovine antifašizma: U Pojezni obilježen dan boraca NOB-a

0

Opštinska organizacija Saveza udruženja boraca NOR-a, Udruženje “Josip Broz Tito” i Mjesna zajednica Pojezna, pod pokroviteljstvom načelnika opštine Milorada Simića, u subotu (7. jul) su u Pojezni organizovali proslavu 4. jula – Dana borca NOB-a.

Pored najvećeg spomenika posvećenog Narodno oslobodilačkoj borbi na teritoriji Dervente, na mjestu gdje je 1941. godine formirana partizanska jedninica, i ove godine je obilježen Dan borca antifašističke borbe.

Predstavnici Opštinske organizacije Saveza udruženja boraca NOR-a, Udruženja “Josip Broz Tito”, Mjesne zajednice Pojezna, predstavnici izvršne i zakonodavne vlasti opštine Derventa, te predstavnici političkih partija položili su vijence na spomenik.

I ove godine poručeno je da se tekovine antifašističke borbe ne smiju zaboraviti.

Predsjednik OO SUBNOR Derventa Borislav Preradović rekao je da su nas preci zadužili, svojim žrtvama u Drugom svjetskom ratu, koji su nam stvorili slobodu koju smo mi uživali godinama.

– I mislim da bi bila i grehota i sramota da mi to zaboravimo. Jer, pitanje je gdje bi mi danas bili da nije bilo njih. I u pomen njima i u zahvalnost njima, mi moramo tradiciju obnavljati, rekao je Preradović.

Borac NOR-a Spasoja Đenić rekao je da mu je drago kada vidi kako i današnja omladina poštuje narodnooslobodilačku borbu i borce koji su poginuli,

To nam je drago, gledajte da to održite to dok ste god živi. Jer je stvarno svakom bilo lijepo i dobro 40- 45 godina, rekao je Đenić.

Načelnik opštine Derventa, Milorad Simić, poručio je da će se na području opštine obnoviti svi spomenici, sa njihovim znamenjem, i to ne treba nikoga da vrijeđa, jednako kao što posjećujemo i spomenike iz ovog rata, pomenemo i sjetimo se palih junaka NOR-a.

– Obnovili smo još jedan spomenik, pored ovog, u Agićima. Sad obnavljamo u Kalenderovcima 27. jula spomenik na ona vremena kada je zborovano sa mnogo hiljada ljudi, na jedan simboličan način i sa puno pijeteta da se oda počast tim ljudima koji su za svoju ideju, a protiv fašizma, a zovu se antifašisti, dali svoje živote, poručio je Simić.

Treba napomenuti da je spomenik borcima poginulim tokom Drugog svjetskog rata i žrtvama fašističkog terora otkriven 1982. godine tokom održavanja “21. susreta boraca i omladine SFRJ”, a obnovljen je 2016. godine.

TV K3

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here

*

code