Reportaže Nikola Đukić, majstor za obradu drveta – FOTO

Nikola Đukić, majstor za obradu drveta – FOTO

0

Nedaleko od Doboja, u selu Kožuhe, živi i radi Nikola Đukić, majstor za rezbarenje drveta.

nikola djukic obrada drveta rezbarenje 7

Talenat za drvoprerađivačku struku pokazao je odmah po završetku osnovne škole 1964. godine, kada počinje da uči ovaj zanat, prvo tri godine u Doboju, a nakon toga i u Zagrebu, gdje kao najtalentovaniji učenik dobija priliku da nastavi svoje usavršavanje.

– Rezbarenje sam zavolio od prvog dana, a u Zagrebu sam, u samo tri godine, stekao više znanja nego preriodu koje mu je prethodio. Učio sam od tridesetak majstora, prisjeća se Nikola svojih početaka.
Dio života proveo je u Njemačkoj, ali konstantna želja da se bavi obradom drveta i nostalgija, natjerali su ga na povratak u tadašnju Jugoslaviju. Bivša država je bila turistička zemlja, pa se od prodaje suvenira po Jadranu moglo pristojno zaraditi, zbog čega je za vrijeme boravka u Njemačkoj kupio neophodan alat za rezbarenje. Iz Njemačke se vraća 1988. godine, i od tada se, zajedno sa drugim poslovima, okreće i svojoj prvoj ljubavi – rezbarenju. Više poslova, kako ističe, mogao je da obavlja sve do teške saobraćajne nesreće u kojoj je zadobio i invaliditet. Uprkos tome, svako jutro kada se probudi, prvo se prihvati drveta.

– Radio sam sa svim vrstama domaćeg drveta, ali su za rezbariju najbolji orah, javor i trešnja. Iako svako drvo ima svoju vrijednost, orahovina je najzahtjevnija za obradu, a ima i specifičnu teksturu i veliki broj nijansi, kaže Nikola.

Među radovima ovog vrijednog tesara mogu se naći vaze, svijećnjaci, posebno rezbarene čuture, ikone, ali i vjerski motivi drugih religija, satovi, skemlije, razne posude, podloge za lovačke ulove, te masivni kućne stolovi. Već dvije decenije stolove izrađuje od javorovog, orahovog i trešnjevog drveta, a za izradu jednog primjerka ovog upečatljivog i jedinstvenog kućnog ukrasa potrebno mu je oko mjesec dana. Ne žuri, kaže, jer mu je kvalitet ipak prioritet. Drvo nabavlja iz obližnjih šuma po Trebavi, tako da su njegovi radovi upotpunosti domaći proizvod.

Njegova djela su našla put do kupaca po cijelom svijetu, od zemalja na zapadu Evrope, poput Njemačke, Austrije, Italije i drugih, preko Amerike, do daleke Australije. Načina da se dođe do kupca ipak ima, jer je malo starih zanatlija i dobrih majstora, pa se po preporukama prijatelja i zadovoljnih kupaca, lakše dođe do onih koji uživaju u unikatnoj rezbariji.

Nikola je često gost Dervente, obzirom da je njegova supruga Dervenćanka, a njegove umjetnine posjeduje i veliki broj naših sugrađana. Zainteresovani mogu da se obrate na broj telefona: 053 284 391.

B.N. – Derventa Cafe

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here

*

code