Vijesti Privreda Obuka po međunarodnim standardima: Mini-farme za konkurentnije mljekare

Obuka po međunarodnim standardima: Mini-farme za konkurentnije mljekare

0

Nakon Banjaluke i Mrkonjića, u Derventi je juče održan treći “Info dan” u okviru implementacije projekta “Uspostavljanje infrastrukture za pružanje podrške za unapređenje konkurentnosti i razvoj tržišta u sektoru mljekarstva”.

Projekat finansiraju Vlada Švedske i Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID), a partneri na projektu su Gradska razvojna agencija Banjaluke i Tehnološki fakultet Banjaluka.

Predstavnici agencije i fakulteta su zainteresovanim derventskim proizvođačima mlijeka predstavili zvanični program osposobljavanja za prerađivače mlijeka i programe obuke, te način osnivanja mini-farmi i radionica za preradu mlijeka.

Predstavljen je i dobar primjer praktične primjene projekta-Poljoprivredna škola iz Banjaluke, u kojoj je sredinom maja otvorena radionica za preradu mlijeka, kojoj je donirana oprema za proizvodnju sira u okviru pomenutog projekta.

O iskustvima u otvaranju radionice, njenom radu, o poteškoćama sa kojima su se susretali profesori zajedno sa učenicima u ovoj školi, ali i o pozitivnim rezultatima govorio je direktor ove škole Edi Haneš. Direktor Haneš je pozvao sve zainteresovane proizvođače mlijeka sa područja opštine Derventa da posjete radionicu i da se na licu mjesta upoznaju sa samim procesom proizvodnje, kao i da tokom novembra pohađaju besplatnu obuku u ovoj radionici.

Radionica je namijenjena učenicima Poljoprivredne škole i studentima Tehnološkog fakulteta za obavljanje praktične nastave u oblasti prerade mlijeka. Tehnološki fakultet će svim zainteresovanim proizvođačima mlijeka pružiti i stručnu pomoć u oblasti brendiranja proizvoda i marketinga, zatim u poslovima upravljanja farmom, u oblasti organizovanja proizvođača i razvoja tržišta domaćih proizvoda, u razvoju novih receptura za mliječene proizvode.

Cilj projekta je da se poveća zaposlenost, pogotovo u ruralnim područjima, da  se domaći proizvođači upoznaju i usvoje međunarodne standarde u proizvodnji proizvoda od mlijeka, da se upoznaju sa zahtjevima evropskog potrošača i da rade na prepoznavanju tržišnih problema što bi trebalo da doprinese poboljšanju konkurentnosti na tržištu u sektoru mljekarstva.

derventa.ba

 

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here

*

code