Vijesti Društvo Odjeljenje za inspekcije: Usluge komercijalnog fotografisanja mogu pružati samo registrovani fotografi

Odjeljenje za inspekcije: Usluge komercijalnog fotografisanja mogu pružati samo registrovani fotografi

4

Usluge fotografisanja svadbi, matura, rođendana i sličnih događaja u ugostiteljskim objektima može se obavljati u komercijalne svrhe ili za lične potrebe. Fotografisanje za lične potrebe podrazumijeva da lice samostalno vrši ovu uslugu za sebe ili svoju porodicu ili da angažuje lice bez naknade, za njega ili njegovu porodicu, da obavi ovu uslugu.

Ukoliko se predmetna djelatnost obavlja u komercijalne svrhe, obavezna je njena registracija u formi privrednog društva ili preduzetnika, kao jedine dvije privredne forme u Republici Srpskoj, čije je poslovanje usmjereno ka sticanju dobiti. Za obavljanje fotografske djelatnosti, tj. za registraciju ove djelatnosti, potrebno je ispuniti opšte uslove definisane Zakonom o privrednim društvima i Zakonom o registraciji poslovnih subjekata u Republici Srpskoj, ako se posluje u formi preduzetnika.

Imajući u vidu opšte poznatu činjenicu da se na svadbama, maturama i sličnim događajima plaćaju fotografije, jasno je da u pravilu usluge fotografisanja na ovim događajima mogu obavljati isključivo preduzetnici ili privredna društva, koji su kod nadležnog organa registrovani.

S tim u vezi, važno je navesti da je Zakonom o zanatsko-preduzetničkoj djelatnosti propisana obaveza za preduzetnika da tokom obavljanja djelatnosti posjeduje rješenje o registraciji. Sa druge strane, kod privrednih društava, iz prakse je poznato da tokom obavljanja poslova izvan sjedišta ili na otvorenom prostoru, zaposleni u privrednim društvima imaju obilježja na odijelima ili akreditacije svog privrednog društva.

Prilikom inspekcijskog nadzora, na događajima koji obuhvataju angažovanje fotografa, nadležni inspektor će tražiti na uvid rješenje o registraciji preduzetnika, jer većina fotografa posluje u formi preduzetnika. Kada lice, koje pruža usluge fotografisanja nije registrovano kao preduzetnik, u ovoj situaciji, pomenuto lice nelegalno obavlja djelatnost i čini prekršaj odredbe člana 19a. Zakona o zanatsko-preduzetničkoj djelatnosti, što podliježe sankciji iz člana 55. stav 4. tačka b) istog zakona. Kada je lice, koje pruža usluge fotografisanja, registrovano kao preduzetnik, ali kod sebe ne posjeduje rješenje o registraciji, u ovoj situaciji, navedeno lice čini prekršaj člana 29. tačka a) Zakona o zanatsko-preduzetničkoj djelatnosti, što podliježe sankciji iz člana 56. stav 1. tačka đ) istog zakona.

U slučaju da fotografisanje obavlja privredno društvo, nadležni inspektor će provjeriti podatke u vezi sa registracijom privrednog društva, u smislu da li je kontrolisano privredno društvo upisano u registar nadležnog suda i da li je registrovano za djelatnost koju obavlja. Takođe, nadležni inspektor će provjeriti da li je lice koje neposredno vrši uslugu fotografisanja zaposleno u privrednom društvu, čije obilježje ima na odijelu ili čiju akreditaciju nosi. Ukoliko jedna od navedenih okolnosti nisu uredne, inspektor je ovlašćen da preduzme mjere i radnje u skladu sa Zakonom o inspekcijama u Republici Srpskoj.

U slučaju da se analizom svih prikupljenih podataka utvrdi da kontolisano lice ne obavlja fotografisanje za lične potrebe, nego u komercijalne svrhe, ovo postupanje fotografa je u suprotnosti sa Zakonom o zanatsko-preduzetničkoj djelatnosti, jer nije prethodno registrovan u formi preduzetnika ili nema osnovano privredno društvo, te je stoga inspektor ovlašćen da preduzme mjere i radnje u skladu sa Zakonom o inspekcijama u Republici Srpskoj.

derventa.ba

4 KOMENTARI

  1. Da li ce se isti zakoni primjenjivati za frizere, elektricare, automehanicare, keramicare, zidare, poslasticare, i ostale majstore iz “sive zone”?

  2. Ovi inspektori vrše inspekciju isključivo iz svojih kancelarija. Na teren izlaze samo ako neko pozove. Nema operativnog inspketorskog rada na terenu, sve je samo da prođe dan. Najmanje 500, ako ne i 1000′ radnika radi na crno kod neregristrovanih vlasnika radnji gdje ne postoje nikakvi uslovi rada, od prostora do ispravnosti alata i mašina. Oni zapošljavaju radnike na crno i ne plaćaju nikakve poreske obaveze. U pravu je ”ranko”, još tu treba dodati sve vrste ostalih zanata: vodoinstalatera, električara, montera video nadzora, bravara, tokara, obućara i svih drugih zanimanja. Tu inspekcija ne zaviruje, a samo treba krenuti niz i uz Derventu, od Luga do Osinje, od Kalenderovaca do Žeravca.

  3. Jeli regulisano zakonski dali inspektor smije izvršiti kontrolu poštivanja radnih odnosa, rada na crno i drgog u firmi ako nema prijave ??

  4. Hahahahaha, pa znaju li ovi čobani što su ostali u 80tim godinama sto se tice kvalitete usluge, da su vjencanja privatne zabave a ne javna okupljanja, i jedina stvar koju nam inspektori mogu uraditi je da nam smetaju 20ak minuta, jer ako nemam reklame na sebi na osnovu cega ce doticni utvrdit da li radim na crno ili sam se dogovorio sa mladozenjom… nego malo popravite kvalitetu fotografija i videa, davno su prosla vremena kad se slikalo i naplacivala jedna fotka 10km…

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here

*

code