Vijesti Politika Održana 32. sjednica Skupštine opštine – VIDEO

Održana 32. sjednica Skupštine opštine – VIDEO

0

Na 32. sjednici Skupštine opštine odbornici su razmatrali 21. tačku dnevnog reda.

12241667_574719606013470_9214381414238185782_n
Foto: Ivan Živković/Derventski list

Nakon usvajanja zapisnika sa 31.sjednice SO i aktuelnog časa, odbornici su usvojili Nacrt rebalansa budžeta opštine za 2015. godinu i Nacrt budžeta opštine za 2016. godinu. Ukupna sredstva utvrđena rebalansiranim budžetom za 2015. godinu iznose 11.375.617,00KM što je u odnosu na dosadašnji plan manje za 724.383,00 KM ili 6 posto. Prihodi budžeta opštine Derventa za 2016. godinu su planirani u ukupnom iznosu od 15.241.821,00KM i veći su u odnosu na procjenu izvršenja za 2015. godinu za oko 3,8 miliona ili 33,9 posto.

Oba ova dokumenta nalaze se na javnoj raspravi i o njima će svoje primjedbe i sugestije dati javna preduzeća i ustanove koja su na trezoru opštine kao i ona koja se finansiraju kroz grantove, mjesne zajednice, udruženja građana i političke partije. Svoje preporuke daće i Ministarstvo finansija RS. Na osnovu svih sugestija biće napravljeni prijedlozi za oba dokumenta koji će ponovo ići pred odbornike.

U izjavi za TVK3 načelnik opštine Milorad Simić je izrazio svoje zadovoljstvo što su usvojeni nacrti rebalansa za 2015. i budžeta za 2016. godinu jer su ovim odbornici pokazali, kako kaže, da su se složili za dobrobit Dervente.

“Mislim da je budžet za 2016. godinu dobar i hoću da vjerujem da ćemo ga usvojiti u zakonskom roku,do 15-og decembra. Planirana su sredstva za kreditne anuitete, za kapitalni budžet u iznosu od 1,5 milion maraka, a ostaće sredstava, osim za plate i za socijalna davanja, stipendije, podsticaj, sportskim kolektivima, a ako bude nekih nedostataka otklonićemo ih”, rekao je načelnik Simić.

Na sjednici je usvojen Nacrt Programa rada Skupštine opštine za 2016. godinu kojim su utvrđena pitanja tematskog i normativnog dijela o kojima će Skupština opštine raspravljati i odlučivati u okviru njenih prava i dužnosti, nosioci zadataka i rokovi za njihovo razmatranje. Odbornici su dali i svoju saglasnost za izradu regulacionog plana “Centar Istok-Centar Zapad-Blok Zapad”. Utvrđena je visina naknada članovima upravnih i nadzornih odbora u javnim preduzećima čiji je osnivač Skupština opštine. Za svoj rad u odborima članovi će dobijati mjesečnu naknadu u iznosu od 60 KM.

Usvojena je i Strategija obrazovanja odraslih na području opštine Derventa za period od 2015. do 2020. Usvajanjem ove Strategije, opština Derventa se svrstava među prve tri opštine u Bosni i Hercegovini koje su izradile i usvojile ovu strategiju. Pored Dervente to su još učinili Doboj i Modriča.

Odbornici su razmatrali i usvojili izmjene i dopune Odluke o komunalnom redu, o gubitku statusa javnog dobra po kojoj će četiri zemljišne parcele biti upisane kao svojina opštine, odluku o prodaji nepokretnosti u svojini opštine, informaciju o realizaciji privatizacije državnih stanova, korišćenju neotkupljenih stanova i korišćenju sredstava za obnovu stambenog fonda,informaciju o primjeni odluke o ravnopravnosti polova u opštini Derventa za period od 1.1.do 31.10.2015. godine, informaciju o sportskim aktivnostima i rezultatima sportskih kolektiva u 2014. godini, odluku o izmjeni odluke o raspisivanju konkursa za izbor i imenovanje direktora i članova Upravnog odbora Javne ustanove “Gerontološki centar” i odluku o uključenju javnih ustanova Centar za kulturu, Sportsko-kulturni centar i Turističke organizacije Derventa u trezor opštine.

U funkciji Skupštine javnog preduzeća “Derventski list i Radio Derventa”, Skupština opštine je usvojila prijedlog o razrješenju člana Nadzornog odbora ovog preduzeća Biljane Đuraš i usvojila rješenje o imenovanju Ivane Lazić za vršioca dužnosti,te usvojila odluku o raspisivanju konkursa i rješenja o imenovanju komisije za izbor i imenovanje člana Nadzornog odbora.

Na aktuelnom času odbornici su postavili pitanja vezana za štete koje lokalnim putevima čini gradnja autoputa, pitanje zaštite novoizgrađe putne mreže i postavljanja odgovarajuće saobraćajne signalizacije,pitanje postavljanja kontejnera ispred pravoslavnog groblja u Potočanima,pitanje sanacije mosta u Drijenu.

Prilog TV K3.

derventa.ba

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here

*

code