Vijesti Politika Okrugli sto: Saradnjom Dervente i susjednih opština do ruskog tržišta

Okrugli sto: Saradnjom Dervente i susjednih opština do ruskog tržišta

0

Ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić istakao je da će vrijednost ruskih investicija u Srpsku, nakon projekata „Ugljevik tri“ i „Mrsovo“, dostići gotovo milijardu KM, čime će Ruska Federacija postati najznačajniji investitor u Srpskoj.

rusija-grb

Đokić je naglasio da Republika Srpska dugi niz godina uspješno sarađuje sa Ruskom Federacijom, te da je neophodno činiti dodatne napore da bi se podstakli domaći privredni subjekti da se okrenu prema Rusiji, s kojom je spoljno-trgovinska razmjena u stalnom rastu.

„Ta razmjena još nije dostigla onaj obim koji može i zato treba da se organizujemo, da stvorimo ambijent u kojem bi više proizvodili, stvarali više kvalitetnih proizvoda koje možemo ponuditi na jednom tako zahtjevnom i velikom tržištu“, rekao je Đokić novinarima u Srpcu nakon okruglog stola posvećenog saradnji Republike Srpske i Ruske Federacije.

On je naglasio da Srpska mora intenzivnije koristiti otvorenost i spremnost Rusije za saradnju.

Đokić je napomenuo da privrednicima nedostaje pravih informacija, te da je neophodno jačati saradnju sa Privrednom komorom, Unijom udruženja poslodavaca da bi uključili što veći broj ljudi i razvili interesovanje koje će zaista dati rezultate.

„Veliku otvorenost za saradnju stalno pokazuje Ambasade Ruske Federacije u BiH, koja je posredstvom svog ekonomskog odjeljenja do sada davala jako mnogo. To moramo da koristimo“, poručio je Đokić.

Posebno značajnom Đokić je naveo činjenicu da saradnju sa Rusijom želi nekoliko opština ovog regiona, odnosno Srbac, Gradiška, Laktaši, Prnjavor i Derventa, jer udruženi mogu postići mnogo bolje rezultate.

Okruglom stolu, koji je povodom Dana opštine Srbac organizovala ova lokalna zajednica u saradnji sa Udruženjem srpsko-ruski most, prisustvovao je i zamjenik ambasadora Ruske Federacije u BiH Aleksej Kerestedžijanc, koji je rekao da je rusko tržište ogromno.

„Protiv Rusije su na snazi sankcije zapadnih zemalja, što otvara perspektivu za proširivanje uvoza prehrambenih i svakih drugih proizvoda iz Republike Srpske“, naveo je Kerestedžijanc.

Prema njegovim riječima, standardi ruske ekonomije su dosta visoki, privrednici moraju da vode računa o kvalitetu onog što planiraju da uvoze u Rusku Federaciju i da budu mnogo aktivniji.

Predsjednik Udruženja srpsko-ruski most Zdravko Močević naglasio je da postoje velike mogućnosti za sadarnju, te da je neophodno iskoristili trenutne odnose EU, SAD i Rusije.

„Energetika, poljoprivreda i turizam su oblasti koje pružaju najviše mogućnosti. Prije svega, treba da ukrupnimo posjede, da riješimo imovinsko-pravne odnose, da bi sistemom novih zadruga ukrupnili proizvodnju, postigli kvalitet i mogli izaći na tržište“, istakao je Močević.

Načelnik opštine Srbac Drago Ćirić naveo je da ova opština ima najviše mogućnosti u oblasti poljoprivrede, industrije tekstila i obuće, te drvoprerade.

„Za nas je posebno interesantno da na rusko tržište plasiramo pileće meso, jer je kapacitet naše klanice 10 miliona brojlera godišnje. Ta proizvodnja bi mogla biti udvostručena kad bi obezbijedili sigurno tržište“, istakao je Ćirić.

Okruglom stolu u Srpcu prisustvovali su i ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Dane Malešević, ministar trgovine i turizma Predrag Gluhaković i pomoćnik ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srpske Boris Pašalić.

SRNA

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here

*

code