Vijesti Kultura i obrazovanje „Omeđiti Srpsku ćirilicom“

„Omeđiti Srpsku ćirilicom“

0

Na prijedlog udruženja “Ćirilica Beograd“ pokrenuta je inicijativa za osnivanje udruženja za zaštitu ćirilice u Derventi.

Omedjiti Srpsku cirilicom

Predsjednik udruženja “Ćirilica Beograd“ Nemanja Vidić rekao je da bi glavni cilj udruženja bio vraćanje položaja ćirilice kao jedinog pisma srpskog naroda i to prvenstveno pravopisom srpskog jezika, Ustavom Republike Srpske i njenim zakonima.

– Primetno je da se javni natpisi u Srpskoj sve više ispisuju latiničnim pismom. Takav slučaj je i na prostoru opštine Derventa, gde su nazivi srpskih sela prvo ispisani latiničnim, pa potom ćiriličnim natpisima. Potrebno je omeđiti Srpsku ćirilicu – rekao je Vidić i dodao da ako srbi ne razumiju značaj ćirilice treba da znaju da je važan predstavnik EU ohrabrio vladiku Jefrema da nema bojazni od unitarizacije, jer Srbi imaju svoj kineski zid – ćirilicu.

– Udruženja ne mogu zameniti državu u opstanku ćirilice kao jedinog srpskog pisma, mogu je samo opominjati na njenu nezamenjivu ulogu u tome i obavezu – naglasio je Vidić.

Dodao je da se korišćenjem ćirilice, kao jedinog srpskog pisma, doprinosi i učvršćivanju RS.

Udruženje “Ćirilica“ postavilo je veliki plakat “Добро дошли у земљу ћирилице“ iznad magistralnog puta Derventa – Prnjavor u selu Palačkovci, čime se želi promovisati kultura ćirilice i značaj koji ona ima za očuvanje spskog identiteta.

S.T. – Glas Srpske

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here

*

code