Kolumna Otimanje ili pljačka

Otimanje ili pljačka

0

Nije bilo tako davno kada je imovina uglednog Ugostiteljskog preduzeća ”Motajica” Derventa prodata u bescijenje.

Bosna 1

Biviši radnici su ostali bez posla i bez radnog staža, a država koja je prodavala imovinu nije se za njih pobrinula ni da im se staž kako treba upiše u knjižice. Ovi radnici su nekada od svojih plata odvajali da bi preduzeće radilo i da bi u Derventi napravili reprezentativan hotel ”Biser” koji je biserima biserio sve dok nije pošla naopaka privatizacija, koja je bivše radnike potpuno isključila iz prava na raspolaganje sa imovinom, koju su godinama sticali i novo gradili.

Postavlja se pitanje kakva je to država koja otima od svog naroda, da bi podsticala bogaćenje pojedinaca prodajući imovinu u bescijenje.

Ovih dana država je još jednom trenirala svoju strogoću i prosto otela imovinu bivšeg Trgovinskog preduzeća ”Bosna” Derventa od radnika i na dobošu za bud pošto prodala sve što je to preduzeće imalo od nepokretne imovine. I da nije čudno ne bi bilo smiješno, radnici ovog preduzeća vode sudski spor oko te imovine tvrdeći pravno valjanim dokazima da su oni bili većinski vlasnici te imovine kao dioničari jer su svojim sredstvima nekoliko godina prije ratnih događanja kupovali tu imovinu uplaćajući svakog mjeseca na državni račun od svojih plata dionice.

To nikoga nije zaintresovalo, pa je prvo na doboš otišla Robna kuća, koja je devastirana, ali ujedno je plac vrijedan mnogo više, jer se nalazi u centru grada, gdje su se nekad i pravile robne kuće i velike trgovine. Još je veće čudo da je Robna kuća otišla za izmirenje dugova poreskoj upravi.

Postavlja se pitanje ko i na koji način potroši tolike pare, a da nije plaćen porez. Gdje su novci od najamnina i hoće li iko ikada za takav javašluk odgovarati. Naravno da neće, kao što neće odgovarti za otimačinu i pljačku imovine od radnika Trgovinskog preduzeća ”Bosna” Derventa.

Dok narod ćuti ”psi laju,a karavini prolaze”. Da li samo laju….? Pitanje je koje nema odgovora bez uspostavljanja pravne države i barem malo pravde u raspodjeli bogatstava. Inače, što će nam takva država u kojoj su predatori zaštićena vrsta i mogu sa narodom raditi što hoće.

Ovdje nije važan kupac imovine, jer kupac uzima što mu se na tržištu nudi, nego tvorci zavrzlama i mađioničarskih pravnih trikova kojima se služe kako bi se otela imovina, pa onda u bescijenje prodala. I sve ispadne pravno valjano, samo je narod u državi nezadovoljan jer je izgiran i prevaren.

Savko Pećić Pesa

 

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here

*

code