Vijesti Privreda Ovo su noviteti predviđeni Odlukom o komunalnim taksama

Ovo su noviteti predviđeni Odlukom o komunalnim taksama

0

Odluka o komunalnim taksama, koju su odbornici Skupštine opštine usvojili na protekloj sjednici, donosi određene izmjene kada se radi o obveznicima i visini naplate komunalne takse.

Načelnik Odjeljenja za stambeno-komunalne poslove Goran Jevtić objašnjava da se ova odluka pred odbornicima našla najviše zbog usklađivanja u okviru određene grupe djelatnosti, ali i zbog pojedinih izmjena u odnosu na prethodnu odluku.

– Cijene su uglavnom ostale na prošlogodišnjem nivou. Nisu to velike izmjene, ali su preciznije definisani pojmovi reklama i istaknuti naziv firme. Takođe, definisali smo takse za reklame na fasadama objekata i one su razdvojene u tri nivoa. Ubačene su ekspoziture, agencije, razdvojeni šalteri, a bankomati dodati kao zaseban dio. Bitno je da su komunalne takse za reklame i ljetnje bašte, koje opština najviše ubire, ostali na istom nivou, rekao je Jevtić dodajući da je bilo i manjih izmjena kod banaka, čije takse ubire Poreska uprava RS.

Na nacrt ove odluke, tokom javne rasprave dostavljeni su jedna primjedba i jedan prijedlog, koje su uvažene.

Primjedba se odnosila na iznos komunalne takse za obućarske radnje, prethodno zadužene sa iznosom takse od 200 maraka, a predloženo je da taksa iznosi 80 maraka. Prijedlog se odnosio na razvrstavanje privrednih društava iz oblasti trgovine na veliko, na velika, srednja i mala, i da se iznos takse utvrdi prema tom rasporedu.

U tom smislu, za velika privredna društva u oblasti trgovine na veliko utvrđen je iznos takse od 1.900 maraka, a dodati su iznosi za srednja od 1.400, a za mikro i mala 1.000 KM takse.

U odnosu na nacrt, usvojena odluka dopunjena je i utvrđivanjem iznosa takse za isticanje reklama na led displeju na javnim i drugim površinama. Za isticanje reklama na led displeju taksa se plaća mjesečno po komadu, i zavisi od veličine. Tako na primjer, taksa na isticanje reklama na led displeju do četiri kvadrata iznosi 12 maraka mjesečno, od četiri do osam kvadrata je 23 marke mjesečno, a za veće od osam kvadrata iznosi 40 KM mjesečno.

Taksa za postavljanje ljetnjih bašta ispred poslovnih prostora ugostiteljskih objekata se utvrđuje po kvadratnom metru i po zonama. Za bašte površine do 50 kvadrata takse iznose od tri marke u šestoj zoni, do sedam maraka u prvoj zoni. Za površine veće od 50 kvadrata, u šestoj zoni kvadrat je 2,50 marke, a u prvoj iznosi 6,50 maraka po kvadratu.

Download (DOC, 20KB)

Download (PDF, 78KB)

Derventa Cafe

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here

*

code