Vijesti Privreda Plate u lokalnim zajednicama Srpske: Pogledajte gdje se nalazi Derventa

Plate u lokalnim zajednicama Srpske: Pogledajte gdje se nalazi Derventa

0

Zaposleni u čak 48 od 64 lokalne zajednice u Republici Srpskoj lani su primali platu ispod republičkog prosjeka, a neravnomjeran razvoj doveo je do toga da je razlika između najniže i najviše zarade po opštinama i gradovima dostigla čak 740 maraka.

Prosječna neto plata u Republici Srpskoj prošle godine je iznosila 836 KM, a radnici u samo 16 opština mogu se pohvaliti zaradama većim od prosjeka. Najveći prosjek plata bio je u najmlađoj opštini u Srpskoj, u Stanarima i iznosio je 1.142, dok su najmanje zarađivali Kuprešani i to 404 KM, podaci su Republičkog zavoda za statistiku.

Među rekorderima sa najvećim platama bili su i zaposleni u Ugljeviku i Gacku, na čije je račune mjesečno lijegalo više od hiljadu maraka, a u stopu ih prate Fočaci, čija je prosječna plata iznosila 976 KM.

Platom iznad prosjeka mogu se pohvaliti i u Banjaluci, Istočnom Mostaru, Trebinju, Rudom, Brodu i Višegradu.

Najmanje neto plate, osim Kupresa, isplaćivane su u Jezeru i Donjem Žabaru, a radnici u ovim lokalnim zajednicama dobijali su manje od 600 KM.

Sa malim platama muku su mučili i zaposleni u Kostajnici, Čelincu, Kotor Varošu, Vukosavlju, Tesliću i Petrovu, a solidnim zaradama nije se mogla pohvaliti ni većina radnika u Prnjavoru, Derventi i Novom Gradu.

Načelnik opštine Kupres Gojko Šebez ističe da je u ovoj lokalnoj zajednici zaposleno samo 50 ljudi, a najveći broj stanovnika živi od poljoprivrede i stočarstva.

Naša opština je izrazito nerazvijena, a budžet za ovu godinu je nešto više od 300.000 KM. S tim novcem ne možemo podmiriti ni osnovne potrebe, a kamoli da ulažemo u razvoj. Ono malo ljudi što radi zaposleno je kod privatnika koji isplaćuju minimalac – rekao je Šebez.

Male plate u Kotor Varošu načelnik Zdenko Sakan pravda činjenicom da najveći broj stanovnika u ovoj opštini radi u obućarskoj, te industriji kože i tekstila, u kojima su plate i u drugim opštinama male.

Dvije velike kompanije obućarske industrije zapošljavaju 2.500 radnika, u kojima se plate kreću oko 500-600 maraka, a i ostali privatnici najčešće isplaćuju plate po najnižoj osnovi – rekao je Sakan.

Manju platu od republičkog prosjeka za čak 159 maraka primali su i zaposleni u Prnjavoru, a načelnik ove opštine Darko Tomaš ističe da je razlog činjenica da imaju najviše radnika sa srednjom stručnom spremom.

Najviše radnika obavlja manje složene poslove u obućarskoj i drvoprerađivačkoj industriji, zbog čega je prosjek plata nizak. Nastojimo da formiramo poslovnu zonu da bismo doveli investitore, da se postojeće firme počnu baviti finalnom proizvodnjom i u tom kontekstu bi plate mogle biti veće – rekao je Tomaš.

Ekonomista Zoran Pavlović ističe da je situacija sa rasponom plata po opštinama poražavajuća.

Neophodno je stimulisati i podržati ekonomsku aktivnost tamo gdje je ona praktično zamrla, a to zahtijeva struku i znanje. Nažalost, kod nas je administracija vrlo nesposobna i tim problemom se uopšte ne bavi, niti to od njih iko traži – kaže Pavlović.

Prema podacima Zavoda najveće plate su isplaćivane u opštinama na čijoj teritoriji posluju rudnici, hidro i termoelektrane te u lokalnim zajednicama koje obiluju šumskim i drugim prirodnim potencijalima, koji su eksploatisani u većim količinama. Pavlović smatra da je ekonomski razvoj moguć i u sredinama gdje nisu prisutna energetska i prirodna bogatstva, ako opštinskim upravama rukovode sposobni ljudi.

Prosječna mjesečna neto-plata u Derventi iznosila je 658,00 maraka, podaci su Republičkog zavoda za statistiku.

Lokalne zajednice sa najvišom prosječnom platom:
– 1.142 Stanari
– 1.130 Ugljevik
– 1.010 Gacko
– 976 Foča
– 962 Banjaluka

Lokalne zajednice sa najnižom prosječnom platom:
– 404 Kupres
– 559 Jezero
– 567 Donji Žabar
– 608 Kostajnica
– 621 Čelinac

Glas Srpske

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here

*

code