Kolumna Podmiti me da te prijavim

Podmiti me da te prijavim

0

Neke nevladine organizacije ili institucije, nije bitno ko je, ispitivale, pa zaključile da je u Republici Srpskoj policija najkorumpiranija od svih drugih institucija.

Podmiti me da te prijavim

Pomalo sam odmah bio iznenađen i nepovjerljiv u ove podatke ispitivanja, jer sam zaista vjerovao u naše ‘’organe’’ policije da pošteno nas brane od mitologa, kriminalaca i razbojnika svih vrsta.

Ništa novo nisu otkrili i zaključili, to je već sve poznato, da je korupcija, kriminal, mito , nepotizam osnovna poluga ponašanja i moralnog ugleda dobrog dijela društvene elite. Ali da etike i morala ima među policijom i to je tačno, ne može me niko ubijediti drugačije.

Nažalost, sve se to polako usađuje u opšte društveno ponašanje, pa će sociolozi naprijeko morati nove knjige da pišu o društvenim promjenama izazvanim promjenom društvenog sistema, a da onda policija na osnovu nauke mijenja svoj način rada.

Žao mi nekako policije, što baš njih napadaju ! Tek su dobili one “lijepe” kape, koje izgledaju, kao da su “porciju ćevapa stavili na glavu umotane u plavi papir”. Nit su duboke, nit su izgledne, nit se u njih može nešto turiti, barem češalj za kosu.

Čudan neki zaključak, reklo bi se…! Kako to da u drugim segmentima društva nema mita i korupcije, nego baš u policiji, koja treba da se efikasno suprostavi kriminalcima.

Zato oslušnem malo, što narod govori, neću da pišem baš na svoju ruku. I tako, veli meni komšija Gligo, da ovo sve nema veze sa policijom, nego sračunato treba napasti policiju, da bi onda oko mačke miševi lakše kolo igrali i grickali sir i slaninu još ne prosušenu.

Ama ljudi, kad malo razmisliš,ovaj Gligo nije “lud”, valja mu ova, pogotovo što se gospodin Mito, najčešće nevidljiv kreće u svim porama društva, a najviše kažu da čuči iza ćoškova pored zgrada državnih ustanova. Zna tu i zanoćeti, jer gospodin Mito je veoma perfidan i sposoban čovjek. A još izbori idu, pa šta ako neko od policije otkrije gospodina Mitu s poslaničke liste, propade čitava predizborna kampanja.

A da nije to, akcija kočenja na ledu, pita se Đurašin, koji je nekad nešto u policiji,to jest onoj ”miliciji” propaloj radio. Stalno nešto nevoljno gleda kroz prozor svoga stančića i onako penzionerski razmišlja. On je siguran u rad policije, nije ga još tukla, niti ga na razgovor privodila, a to je dobar znak da se u policiji dobro radi. Razmišlja, možda je sve ovo da se prikriju razni kriminali i štošta među našim viđenim glavešinama. Ubijeđen je Đurašin da je to sigurno i da će policija, kad tad iznijeti sve na vidjelo.

Ali, vrag bi ga znao, resorni minister prizna da ima tih pojava među policijom, ali nije toliko alarmantno i da se tome oštro treba suprostaviti. Svaka mu čast, a izgovorena mu riječ zlata vrijedi. I još napomenu da svi građani, koliko od danas, treba da otkrivaju među policijom mito i korupciju i odmah da prijavljuju u najbližu stanicu policije. Eh, tad me tek uhvati neka jeza ili nisam dobro razumio, kao treba da ja nekog podmitim, pa ga onda prijavim njegovom prvom kolegi za istim stolom, a oba imaju onu gumenu, “Đurinu palicu”.

Uh, je.. te dan, smrzoh se od pomisli … što bi me snašlo, da o mitu prijavljujem Miti !

Ipak, skontaao sam brzo, velika je to vizija o uspješnosti u radu. To mi izgleda ovako. Taj posao trebaju da odrade građani, a ne oni kojima građani već debelo plaćaju da rade, to jest policija. To mi ispadne onda mito, zato što građani plaćaju porez, a od poreza se plaća rad policije. Ne mogu ovo nikako da raskvasim u glavi, ko je sad tu u pravu. Znači vlada daje mito policiji,pardon plaće da ništa ne rade, nego da ih građani prijavljuju, kako oni ne rade, a vole da se mite.

Nije valjda, da je baš tako oštro reagovao resorni ministar, pa će mito postati ”mitologija”, a kriminal nauka zvana ”kriminalogija”, oko čega će se građani utrkivati, ko će koga prije prijaviti.

Bože me oprosti, nemoj da lajem, da se prijaviš da te neko podmitio ili da si nekoga podmitio. Ima ona, kloni se toga burazeru, ne prijavljuj ništa, ćuti kao zaliven i ne pričaj nikome ništa, ni što si video, ni što si gledao, ni što si bio tu i nešto poklonio, to jest dao, odnosno u tušno džep. Zaboravi jednostavno sve, jer “Vrana vrani oči ne vadi.” Tako ćeš sebe sačuvati od mita kad dođeš do Mite dok te neko nije preradio i umijesto gospodina Mite u ćuzu zagradio.

Zagolica me to i mislim, a da li ispravno mislim, to je druga stvar. Ko sam ja, obični građanin da mislim, kad ima ko u moje ime da milsi.

Nego da kažem što mislim, moglo bi se i te kako lako i brzo sve to riješiti jednim potezom. Podmitljivim dati otkaze, jer sposbnih ,školovanih i poštenih mladića ima na tuce, koji jedva čekaju da se zaposle.

Zamisli, i to još, hej narode u državnoj službi gdje je plaća redovna, stiže svaki mjesec. A i ona kapa, kakva je takva je, dobije se džabalije, da tjeme štiti od kiše.

Savko Pećić Pesa

PODIJELI