Vijesti Privreda Podrška radnicima fabrike obuće “BAJA KOMPANI” iz Dervente

Podrška radnicima fabrike obuće “BAJA KOMPANI” iz Dervente

0

Predsjedništvo Saveza sindikata Republike Srpske /RS/ u potpunosti podržava zahtjeve radnika Fabrike obuće “Baja kompani” iz Dervente, čiji je vlasnik danas verbalno spriječio radnike tog preduzeća da stupe u najavljeni štrajk upozorenja.

GrbOpstineDerventa

“Apsolutno podržavamo radnike tog preduzeća i spremni smo, kao predstavnici Saveza sindikata RS i Granskog sindikata tekstila kože i obuće, da branimo i fizički prava radnika u tom preduzeću ili na kapiji preduzeća i nećemo dopustiti tom poslodavcu da bijednu platu od 320 do 400 KM, umjesto da isplati radnicima stavi u svoj džep”, rekla je danas Srni u Banjaluci Ranka Mišić, predsjednik Saveza sindikata RS.

Nakon sjednice Predsjedništva Saveza sindikata RS, Mišićeva je danas Srni rekla da je slična situacija i u Urbanističkom zavodu RS i NIŠP “Oslobođenje” u Banjaluci.

Prema njenim riječima, posljednja dešavanja u Fabrici obuće “Baja kompani” u Derventi pokazuju kakav je odnos poslodavaca prema radnicima u Srpskoj, gdje poslodavci vrše “strahovit mobing i pritisak na radnike”.

“Imamo situaciju da radnici vrijedno odrađuju svoj posao, a poslodavci im ne isplaćuju platu i doprinose više mjeseci. Kada u skladu sa Zakonom o štrajku i ratifikovanim međunarodnim konvencijama dignete svoj glas, onda dođete u situaciju da vas poslodavac, osim što vas ne plaća, verbalno istjera iz tog preduzeća kao da tu važe zakoni robovlasničkog sistema, jer ne smijete tražiti zarađenu platu”, istakla je Mišićeva.

Ona je navela da generalni štrajk upozorenja radnika u RS, koji je Generalno vijeće Saveza sindikata RS zakazalo za 12. maj, predstavlja podizanje glasa protiv poslodavaca da počnu da poštuju Zakon o radu i kolektivni ugovor.

Mišićeva je potvrdila da poslodavci svakodnevno pritišću Savez sindikata RS da odustane od zakazanog generalnog štrajka upozorenja radnika u Srpskoj, od pokušaja diskvalifikacije sindikalnog rukovodstva u preduzeću i grani do omalovažavanja sindikalnih zahtjeva, tjeranja radnika da odustanu od štrajka, do toga da neki poslodavci pojedinim ministrima prenose kako je u preduzeću situacija izvanredna.

Komentarišući podršku Glavnog odbora Socijalističke partije /SP/ zakazanom štrajku upozorenja u RS, Mišićeva je rekla da joj je poznato da se ta partija oduvijek vezivala za radnike i njihova prava.

“Očekujem da zakazani štrajk upozorenja u RS podrži Vlada RS, jer ovo što mi radimo je poziv da se poštuju zakoni i kolektivni ugovori u RS i to je interes Vlade RS i mislim da je Vlada svojim zaključkom na tematskoj sjednici podržala zahtjeve radnika u RS”, zaključila je Mišićeva.

Vlasnik Fabrike obuće “Baja kompani” iz Dervente Mile Tadić nije ispoštovao Sporazum o načinu izmirenja zaostalih obaveza, koji je potpisao sa radnicima i sindikatom tog preduzeća 16. marta, zbog čega su radnici namjeravali danas da održe štrajk upozorenja.

U sporazumu je navedeno da radnicima nisu isplaćene plate za januar i mart ove godine, dio plate za septembar, oktobar, novembar prošle godine, te uplate doprinosa za penzijsko i zdravstveno osiguranje.

Tekst: Srna

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here

*

code