Vijesti Politika Podrška dugoročnim kreditnim zaduženjima

Podrška dugoročnim kreditnim zaduženjima

0

Skupština opštine Derventa podržala je dvije odluke o dugoročnom kreditnom zaduženju ove lokalne zajednice kojim treba da budu riješeni infrastrukturni problemi i otklonjene posljedice od poplava.

so der

Prva odluka odnosi se na dugoročni kredit od 2,4 miliona KM. Maksimalna kamatna stopa je do 6,50 odsto na godišnjem nivou, a rok vraćanja kredita 10 godina. Od ukupnog iznosa, 1,5 miliona KM biće usmjeren na rješavanje problema u Novom naselju u kojem živi izbjeglo stanovništvo, a 900.000 KM na rekonstrukciju Željezničke ulice. Načelnik opštine Derventa Milorad Simić rekao je da lokalna uprava nije bila u mogućnosti da sama uradi posao u Novom naselju.

“Dugoročnim kreditnim zaduženjem riješićemo krucijalno pitanje za sve stanovnike tog dijela opštine”, rekao je Simić. Simić je naveo da su stanovnici Novog naselja bili poplavljeni 2010. godine, kao i 2014, ali tada dosta manje.

On je izrazio zadovoljstvo što je većina odbornika podržala odluke o kreditnom zaduženju za koje je rekao da nisu donesene naprečac.

“Ukupno kreditno zaduženje opštine od danas iznosi 8,09 odsto”, rekao je Simić i dodao da je Derventa treća opština u Srpskoj kada je riječ o kreditnom zaduženju. Prema njegovim riječima, Derventa ima budžet od 12 miliona, a kapitalni budžet iznosi 1,5 miliona KM.

Na današnjoj sjednici odbornici su podržali i Odluku o dugoročnom kreditnom zaduženju u iznosu od 288.600 KM. Riječ je o kreditu u okviru Projekta hitnog oporavka od poplava, pod uslovima koje je Vlada Republike Srpske dobila od Svjetske banke. Kamatna stopa je 1,25 odsto na godišnjem nivou, rok otplate do 25 godina, a grejs-period pet godina.

Načelnik i odbornici smatraju da je to veoma povoljan kredit kojim će biti rješavani problemi poslije poplava.

Posavske novosti

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here

*

code