Vijesti Privreda Podrška izvozu i mladim bračnim parovima: Održana druga sjednica Privrednog savjeta opštine...

Podrška izvozu i mladim bračnim parovima: Održana druga sjednica Privrednog savjeta opštine Derventa

0

Privredni savjet opštine Derveta, na juče održanoj sjednici, odlučio je da se uputi inicijativa Ministarstvu industrije za ponovno subvencionisanje izvoza privrednih subjekata, te da se analiziraju načini prodaje opštinskog zemljišta kao vid podrške rješavanju stambenih pitanja mladih bračnih parova.

Naime, Odjeljenje za privredu i društvene djelatnosti zaduženo je da uputi inicijativu Ministarstvu industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske za ponovno aktiviranje dodjele subvencija za podsticaj izvoza ili da iznađe način dodjele subvencija prema principima projektnog finansiranja kao podrška realizaciji razvojnih projekata izvozno orijentisanih preduzeća, dok je Odjeljenje za privredu i društvene djelatnosti zaduženo da izvrši analizu različitih načina prodaje opštinskog zemljišta za individualnu stambenu gradnju, kako bi se omogućilo mladim bračnim parovima rješavanje stambenog zbrinjavanja pod povoljnijim uslovima.

Članovi savjeta razmatrali su informaciju o sprovedenim aktivnostima u periodu između dva sastanka, sprovođenju inicijativa za unapređenje radne snage u metalskom sektoru, informaciju o projektima relevantnim za privredu, kao i nove inicijative za unapređenje poslovnog okruženja i konkurentnosti.

Najviše govora bilo je o odlivu radne snage, pojačanom aktuelnim sezonskim poslovima u zemljama EU. Vlasnik firme “Tehpro CNC” Tomas Dritenprajs (Thomas Drittenpreis) istakao je da svi moraju raditi na tome da se radna mjesta naprave privlačnijim za radnike, a kao primjer dobre prakse naveo je da u njegovom preduzeću postoji paket mjera koji podrazumijeva podršku radnicima prilikom rješavanja stambenih pitanja i dodatnu zdravstvenu zaštitu.

Privredni savjet, kao savjetodavno tijelo, formirano je oktobra prošle godine sa ciljem razmatranja administrativnih i drugih barijera u privredi, te unapređivanja preduzetništva i lokalne privrede u cjelini.

Derventa Cafe

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here

*

code