Vijesti Privreda Policija “češlja” poslovanje Unisa

Policija “češlja” poslovanje Unisa

0

Policija RS će započeti provjere u Fabrici cijevi “Unis” Derventa po prijavi radnika koji su upozorili na brojne nezakonitosti u poslovanju ovog posrnulog preduzeća, čije su obaveze prema radnicima, bankama i institucijama RS narasle ne ogromnih 320 miliona maraka, potvrđeno je “Nezavisnim” u MUP-u RS.

unis1

Kako nezvanično saznajemo, predmet policijskih provjera biće poslovne knjige, ugovori koje je sklapalo ovo preduzeće, isplata plata “na crno”, izbjegavanje uplate doprinosa prema državi i sve ono što je moglo dovesti do ovolike dubioze, ovog nekada perspektivnog preduzeća metalske industrije RS.

Naime, radnici su prijavu o navodnim nezakonitostima u poslovanju “Unisa” predali Agenciji za istrage i zaštitu BiH – SIPA, koja je sprovedenim analizama utvrdila da nije nadležna za ovaj slučaj, te je predmet proslijedila MUP-u RS na dalje postupanje.

Iz MUP-a RS su nam potvrdili da su zaprimili ovaj predmet od SIPA, te da će preduzeti mjere i radnje iz svoje nadležnosti u cilju provjere navoda iz te prijave.

Inače, radnici ovog preduzeća koji su u generalnom štrajku, jer im se duguje 17 plata, a doprinosi im nisu uplaćivani osam godina, predali su Poreskoj upravi RS zahtjev za pokretanje stečajnog postupka u ovoj firmi, dok iz Uprave “Unisa”, kojem su blokirani računi, i dalje obećavaju da će pokrenuti proizvodnju, iako od toga nema ništa već dvije godine. Sada se očekuje odgovor Poreske uprave RS na prijedlog radnika za pokretanje stečaja.

Paralelno sa svim aktivnostima traje i prikupljanje podrške za pokretanje kolektivne tužbe za naplatu neizmirenih dugovanja prema radnicima, a koja iznose oko devet miliona KM. Takođe, razmatra se i podnošenje krivične prijave protiv Uprave ove fabrike zbog, kako su naveli, nezakonitih isplata plata “na ruke”, čime se izbjegavaju obaveze prema državi.

Slađan Katanić, predsjednik Štrajkačkog odbora u “Unisu”, rekao je da radnici očekuju da policijske agencije što prije dođu u ovo preduzeće i izvrše provjere poslovanja. Kako je naveo, u prijavi koju su dostavili na adresu SIPA, zatražili su da se provjeri i isplata plata “na ruke”, te višegodišnje neuplaćivanje doprinosa i sve ono što je dovelo do ovako teškog stanja u preduzeću.

Katanić je naglasio da radnici do daljeg ostaju u generalnom štrajku i da neće odstupiti od svojih namjera do ispunjenja njihovih zahtjeva ili do pokretanja stečaja u “Unisu”.

Inače, “Unis” koji je prestao s proizvodnjom krajem 2013. godine i radnike poslao kući, do sada je, prema raspoloživim podacima, nagomilao oko 320 miliona maraka neizmirenih obaveza, dok je istovremeno cjelokupna imovina ove firme procijenjena na svega 25 miliona maraka, pa je dug gotovo 13 puta veći od cjelokupne imovine ovog preduzeća.

Tako “Unis” iza sebe ima velika dugovanja prema Poreskoj upravi RS, koja zaključno sa 31. julom ove godine iznose 7,4 miliona maraka, dok je radnicima dužan oko 17 plata i neuplaćene doprinose. Pored toga, tu su i višemilionski dugovi prema bankama zbog kreditnih zaduženja, za koje im je garancije izdavala Izvozno-kreditna agencija (IGA) BiH, koja se radi toga nalazi u velikim problemima, jer “Unis” te kredite ne vraća.

Nezavisne novine

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here

*

code