Vijesti Privreda Poljoprivreda: Podsticaji za proizvođače merkantilne pšenice

Poljoprivreda: Podsticaji za proizvođače merkantilne pšenice

0

Obavještavaju se poljoprivredni proizvođači da je počelo podnošenje zahtjeva za ostvarivanje regresa za proizvodnju merkantilne pšenice.

psenica-rod-2012-0tkup-f5

Podsticajna sredstva se odobravaju u iznosu do 250,00 KM/ha za površine koje su registrovane kao obradive u Registru poljoprivrednih gazdinstava na kojima je izvršena sjetva pšenice u jesen 2015. godine, što će korisnici prijaviti kao način korišćenja poljoprivrednog zemljišta u RPG u 2016.godini.

Za ostvarivanje prava na regres registrovani poljoprivredni proizvođači moraju ispuniti sljedeće uslove:
– da zasiju minimalno 1,5 ha merkantilne pšenice
– da primjene minimalno 170 kg/ha deklarisanog sjemena pšenice
– da ostvare minimalan prinos od 4 t/ha.

Kao dokaz o primjeni preporučenih normativa sjetvenog materijala, poljoprivredni proizvođači će uz zahtjev za ostvarivanje prava na podsticaj prilagati račune o nabavci istog i to u sljedećoj formi:
– fiskalni račun na kojem je naznačeno ime kupca ili
– fiskalni račun na kojem nije naznačeno ime kupca, uz potpisanu i ovjerenu fakturu koja glasi na ime podnosioca zahtjeva, sa naznačenim JMB/JIB i brojem fiskalnog računa (BF), pod uslovom da se jedna faktura odnosi isključivo na jedan fiskalni račun.

Prvi dio regresa u iznosu od 125,00 KM/ha, Agencija za agrarna plaćanja pri Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske, će obračunati u proljeće 2016. godine, nakon provjere prijavljenih sjetvenih površina sa površinama iz Registra poljoprivrednih gazdinstava, preporučenim normativima sjemena i priloženim računima.

Drugi dio regresa u iznosu od 125,00 KM/ha, biće obračunat nakon podnošenja dokaza o ispunjavanju minimalnog prinosa od 4 t/ha, odnosno nakon izvršene žetve, najkasnije do 05. avgusta 2016.godine.

Obrasci za prijavu zasijanih površina merkantilne pšenice mogu se popuniti u Odjeljenju za privredu i društvene djelatnosti (kancelarija broj 29).

Prilikom popunjavanja Obrasca za prijavu potrebno je ponijeti Posjedovni list ili Zemljišnoknjižni izvod kako bi se u Obrazac mogli unijeti brojevi katastarskih čestica parcela gdje je izvršena sjetva pšenice, kao i fiskalne račune i fakture kao dokaz o nabavci sjemena pšenice i kopiju kartice tekućeg računa.

Rok za prijavu je do 02. decembra 2015. godine. Informacije na tel: 315-170.

derventa.ba

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here

*

code