Vijesti Društvo Poslali poruke mira i prijateljstva: Učenici “19. aprila” obilježili Međunarodni dan mira...

Poslali poruke mira i prijateljstva: Učenici “19. aprila” obilježili Međunarodni dan mira – FOTO

0

Puštanjem papirnatih bijelih golubova zakačenih za balone, uz zvuke pjesme Isaka Dunaevskog “Letite, golubovi, letite”, učenici OŠ “19. april” danas su simbolično su obilježili Međunarodni dan mira.

Naime, rezolucijom Generalne skupštine Ujedinjenih naroda iz 1981. godine, proglašen je Međunarodni dan mira koji se obilježava 21. septembra. Tim činom potpisnice su se obavezale da se tog dana u godini bar misli o miru i da ga obilježa raznim skupovima, manifestacijama, marševima mira i koncertima.

Na inicijativu organizacije Međunarodni savez “Nasljednici pobjede” i derventska škola postala je dio manifestacije “Golub mira”, koja je pokrenuta u Rusiji, a provodi se u većem broju zemalja.

Zanimljivo je da je amblem akcije – golub koji drži maslinovu grančicu – naslikao Pablo Pikaso 1949. godine za prvi Svjetski kongres pristalica mira.

B. Nikolić – Derventa Cafe

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here

*

code