Vijesti Privreda Poslovanje IGA ocijeniće nova vlast

Poslovanje IGA ocijeniće nova vlast

0

Izvozno-kreditna agencija (IGA) BiH, koja je garantovala za kredite Fabrike cijevi “Unis” Derventa u iznosu od oko 81 milion KM, nije u predviđenom roku dostavila traženi finansijski izvještaj nadležnoj Parlamentarnoj komisiji za spoljnu trgovinu i carine BiH, zbog čega on neće biti ni razmatran u ovom sazivu bh. parlamenta, potvrđeno je “Nezavisnim”.

Poslovanje IGA ocijenice nova vlast

Uprkos tome što u agenciji IGA tvrde da su dostavili kompletiran izvještaj o poslovanju, u Parlamentarnoj komisiji za spoljnu trgovinu i carine BiH kažu da će on ipak morati čekati novi parlamentarni saziv, što samo dodatno produžava višemjesečnu agoniju vezanu za ovaj slučaj. To znači da državni organi i dalje neće biti u mogućnosti da se u potpunosti upoznaju s ovim problemom i potencijalnim štetama koje izdate garancije mogu prouzrokovati.

Kako su “Nezavisne” ranije objavile, IGA je “Unisu” izdala garanciju za kredit od devet miliona podignut u Banci Srpske, te garanciju za kredit od oko 72 miliona maraka, podignut kod Raiffeisen banke, a koje ovo preduzeće zbog otežanog poslovanja nije u stanju da vraća, pa je Banka Srpske već tužila tu agenciju, ali i državu BiH, kao njenog osnivača.

Kada se sve to sabere, IGA je za ovo derventsko preduzeće, samo kod ove dvije banke, izdala garancije koje premašuju 80 miliona maraka. Iz tog razloga prijeti realna opasnost da bi IGA mogla da ostane bez kompletnog kapitala, koji iznosi oko 52 miliona maraka, zbog preuzetog rizika za “Unis”, koji je u većinskom vlasništvu kompanije “Balkan Steel”.

Stanje dodatno pogoršava i činjenica da Fabrika cijevi “Unis” Derventa već skoro godinu dana praktično ne funkcioniše i u njoj nema proizvodnje, te je svakodnevno angažovano tek nekoliko radnika.

Borislav Bojić, predsjedavajući Komisije za spoljnu trgovinu i carine Predstavničkog doma parlamenta BiH, kazao je da su prolongirali rokove za dostavljanje izvještaja iz prostog razloga što smatraju da bi bilo šteta da se “Unisu” kao proizvodnom gigantu ne da prilika. Međutim, on je kazao da sudbina tog preduzeća praktično može uticati na poslovanje IGA, koja je dala garancije za velike iznose “Unisovih” zaduženja.

S druge strane, Lamija Kozarić-Rahman, direktor IGA, kazala je da su dostavili dopunjeni izvještaj Upravnog odbora Komisiji za spoljnu trgovinu i carine parlamenta BiH u roku koji je Komisija odredila.

Na naše pitanje da li su stigli zahtjevi banaka da naplate garancije za kredite koje “Unis” Derventa ne vraća i da li postoje tužbe od strane banaka po tom osnovu, Kozarić-Rahmanova je kazala da je sa nekim bankama dogovoren reprogram obaveza, a da nikakav novi zahtjev za plaćanje niti tužba nisu stigli, osim one koju je podnijela Banka Srpske.

Još su kazali da je “Unis” njihov klijent od 2004. godine i da je aranžman sa garancijama uz povremene probleme uglavnom uspješno funkcionisao do 2008. godine, kada su počeli problemi u kompaniji uglavnom uzrokovani globalnom ekonomskom i finansijskom krizom, koja je za posljedicu imala pad cijena metala i pad potražnje za metalnim proizvodima, što je uzrokovalo značajne gubitke.

Nezavisne novine

PODIJELI