Vijesti Privreda Potreba za osnivanjem rashladnog centra za konzerviranje voća i povrća

Potreba za osnivanjem rashladnog centra za konzerviranje voća i povrća

0

Italijanska ambasada u BiH, pod pokroviteljstvom Ministarstva spoljnih poslova i Vlade Italije, radi na realizaciji dva projekta na području opštine.

italijani

Prvi projekat se odnosi na sanaciju kanala u industrijskoj zoni i o tom projektu je predstavnik italijanske ambasade Marko Zekinato razgovarao, u aprilu, sa rukovodstvom opštine. Napravljen je operativni plan sanacije kanala koji je proslijeđen italijanskoj Vladi. Vrijednost projekta je između 55 i 65 hiljada evra.

Drugi projekat je vezan za pomoć poljoprivrednim proizvođačima na području opštine. To je i bio razlog ponovne posjete Zekinata opštini i razgovora sa načelnikom opštine Miloradom Simićem, načelnikom Odjeljenja za privredu i društvene djelatnosti Mirsadom Bećirovićem, predstavnikom Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Dragišom Markovićem i direktorom zemljoradničke zadruge “Agroposavina farm” Rajkom Kulagom.

Zekinato je iznio stav italijanske vlade po kojem bi se sredstva usmjerila na kupovinu mašina koje bi mogao koristiti veći broj proizvođača. Donacija bi bila uručena lokalnoj zajednici koja bi i bila vlasnik. S obzirom da postoji potreba za rashladnim centrom za konzerviranje voća i povrća na nivou opštine, razgovarano je da se donatorska sredstva, koja su na raspolaganju za ovaj projekat, a iznose između 55 i 65 hiljada evra, usmjere na instaliranje rashladnih uređaja u zadruzi “Agroposavina farm”. Razgovarano je o uslovima i mogućnostima instaliranja iste.

Direktor zdruge Kulaga je naglasio da je zadruga spremna da učestvuje u projektu i ovo bi bila osnova za uspostavljanje pogona za mini prerađivačke kapacitete u cilju dobijanja zaokruženog procesa, od pakovanja do hladnjače. On je istakao da zadruga ima 25 zadrugara i preko stotinu farmera sa kojima održava kooperantsku saradnju, ali je otvorena i za nove proizvođače koje bi mogla privući instaliranjem hladnjače i na taj način dati mogućnost za povećanje proizvodnje voća i povrća, sa obezbijeđenim plasmanom proizvoda. Takođe, naglasio je da postoji potreba za jednim transportnim vozilom koje bi direktno na terenu preuzimalo proizvode od proizvođača i time njima pojeftinilo proizvodnju, a očuvalo kvalitet proizvoda bržim transportom do prerade i pakovanja. Opština bi dala prostor za instaliranje hladnjače koji se nalazi uz zadrugu.

Dogovoreno je da se napravi elaborat o opravdanosti ulaganja donatorskih sredstava u ovaj rashladni centar koji treba da sadrži finansijsku konstrukciju projekta i način upravljanja centrom te da da odgovore na pitanja o strategijskoj važnosti za poljoprivrednu proizvodnju na području opštine, zatim ko će imati pristup rashladnom centru i pod kojim uslovima, kako će se obezbijediti plasman roba na tržistu, koje su prednosti korišćenja rashladnog centra za poljoprivredne proizvođače i koje su njihove obaveze i sl.

Elaborat će biti proslijeđen italijanskoj ambasadi u BiH koja će odlučiti o daljim aktivnostima vezanim za ovaj projekat.

derventa.ba

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here

*

code