Vijesti Društvo Povodom Dana ljudskih prava: Inicijativa za donošenje novog akcionog plana za lica...

Povodom Dana ljudskih prava: Inicijativa za donošenje novog akcionog plana za lica sa invaliditetom

0

Na inicijativu Udruženja građana „BiosPLUS“, prihvaćenoj od strane Udruženja roditelja, djece i omladine sa posebnim potrebama i invalidnih lica „Sunce“ iz Dervente, juče je u Centru za kulturu održan je okrugli sto na temu: „Ljudska prava za sve“, povodom Međunarodnog dana ljudskih prava – 10. decembra.

12369169_10156317297135174_640773128943035054_n

Učesnicima se pozdravnim riječima obratio Dragan Pajić ispred Opštine Derventa. Odazvalo se 23 učesnika iz lokalnih udruženja i javnih ustanova iz lokalne zajednice.

Moderator Ranko Stjepanović je upoznao učesnike sa dnevnim redom i besprijekorno održavao dinamiku u skladu sa rasporedom rada. Tatjana Spasojević je pročitala prigodan referat o Međunarodnom danu ljudskih prava, što je sastavni dio radnog i promotivnog materijala za svakog učesnika i prisutne medije. Ovaj događaj organizovan u cilju pokretanja inicijative za izradu novog lokalnog akcionog plana oblasti invalidnosti za period 2016-2020.godina, kojim bi provodilil utvrđene prioritete i UN Konvenciju o pravima lica sa invaliditetom.

Miloš Marjanović iz Fonda za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje invalida Republike Srpske iz Prijedora je prezentovao mogućnosti za zapošljavanje lica sa invaliditetom kao jednog od osnovnih i najvažnijih ljudskih prava, prava na rad.

Drago Tadić je prisutne upoznao sa politikama u oblasti invalidnosti koje je usvojio Savjet ministara BiH 2008. godine, na osnovu kojih je donešena entitetska strategija za poboljšanje položaja lica sa invaliditetom, te lokalni akcioni plan, koji je implementiran u protekle četiri godine. Animirana su lokalna udruženja da se izvrši istraživanje individualnih potreba i prema konačnoj analizi procjeni potreba za razvijanje servisa podrške u zajednici u skladu sa Zakonom o socijalnoj zaštiti i Strategiji razvoja opštine Derventa.

Prisutni ovlašteni predstavnici sedam lokalnih udruženja iz oblasti invalidnosti su potpisali zajedničku inicijativu koja će biti dostavljena Načelniku opštine Derventa da imenuje komisiju do kraja 2015.godine, a računamo i finansijsku podršku kroz grantove i projekte u skladu sa budžetom.

Potpisnici „inicijative“ su:
Udruženje građana „BioPLUS“,
Udruženja roditelja, djece i omladine sa posebnim potrebama i invalidnih lica „Sunce“,
Udruženje za podršku ratnim veteranima, porodicama i žrtvama rata u BiH “Pravi požar”,
Međuopštinska organizacija slijepih Derventa, Brod i Vukosavlje,
Udruženje gluvih i nagluvih,
Savez invalida rada opštine,
Odbor RVI Boračke organizacije opštine Derventa.

Okrugli sto je organizovan u arhitekonski prilagođenom prostoru koji je oplemenjen digitalnim fotografijama koje su nastale u okviru programa „Dijalog za budućnost“ sa motivima iz lokalne zajednice u cilju promovisanja kulturne baštine i aktivizma članova „BiosPLUS-a“.

Derventa Cafe

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here