Vijesti Privreda »Pramat plast« ne posjeduje dozvolu za medicinski otpad

»Pramat plast« ne posjeduje dozvolu za medicinski otpad

0

BANJALUKA – Preduzeće “Pramat plast” iz Dervente ne posjeduje dozvolu Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske koja se tiče eventualnog uvoza sirovine koja se može tretirati kao medicinski otpad, saopšteno je danas iz ovog ministarstva.

Medicinski otpad u Pramat plastu u Derventi

Iz Ministarstva ističu da bi nadležni kontrolni organi Srpske trebalo da utvrde o kojoj vrsti otpada je riječ u konkretnom slučaju preduzeća “Pramat plast” u Derventi.

Nakon toga, nadležni organi trebalo bi da da preduzmu sve mjere kako bi, ukoliko se utvrdi da je otpad uvezen u suprotnosti sa dozvolom Ministarstva, bila sankcionisana ovakva djelatnost, utvrđena eventualna odgovornost pojedinaca ili pravnih lica, a otpad vraćen u zemlju porijekla, dodaje se u saopštenju.

Prema Zakonu o upravljanju otpadom, u Srpsku je zabranjen uvoz opasnog otpada dok se neopasni otpad može uvoziti radi tretmana, pod uslovom da postoji postrojenje za tretman tog otpada, odnosno ako služi kao sirovina.

Ministarstvo navodi da je preduzeću “Pramat plast” 21. avgusta izdalo dozvolu za uvoz neopasnog otpada – plastične ambalaže, koja služi kao sirovina za proizvodnju regranulata, kao i proizvodnju građevinskih i poljoprivrednih folija, u kojoj je utvrđena obaveza povrata pošiljke u slučajevima kad se u tovaru utvrdi prisustvo opasnih materijala.

U ugovoru o kupoprodaji otpadnog materijala, a koji je dostavljen Ministarstvu uz zahtjev za izdavanje dozvole, navedeno je da isporučilac robe, preduzeće iz Hrvatske, garantuje da ta sirovina ne ugrožava život, zdravlje i bezbjednost, ljudi, životinja i životne sredine.

U tom ugovoru navedeno je i da se u slučajevima kršenja odredbi Zakona o upravljanju otpadom ili podzakonskih akata koji su na snazi u Republici Srpskoj, isporučilac obavezuje da će pošiljku primiti nazad, najkasnije u roku od deset dana.

Mediji su objavili da je 40 tona medicinskog otpada, koji od prije nekoliko dana stoji u krugu preduzeća “Pramat plast” u Derventi, izazvalo strah kod Dervenćana.

SRNA – Nezavisne novine

PODIJELI