Vijesti Privreda Predavanje za uzgajivače goveda

Predavanje za uzgajivače goveda

0

U organizaciji Opštine Derventa, Odjeljenja za privredu i društvene djelatnosti i Resora za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi, Područne jedinice Doboj, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske održalo je predavanje za uzgajivače goveda.

Predavanje za uzgajivace goveda

Predavanje su održali dr Lars Erik Rud, profesor na Univerzitetu Hedmark u Norveškoj na temu “Smještaj muznih krava” i dr Božo Važić, profesor na Poljoprivrednom fakultetu u Banjaluci, na temu “Higijena mlijeka”.

Predavanja su održana u okviru projekta “Ocjena kvaliteta smještaja objekata za držanje muznih grla”. Projekat se provodi u osamnaest opština u RS u saradnji sa Poljoprivrednim fakultetom u Banjaluci.

Cilj istraživanja je da se ustanovi kakav je kvalitet mikroklimata, stanja sa gasovima, čistoće životinja i čistoće staja koji mogu pozitivno i negativno uticati na konačan proizvod, a samim tim i na bezbjednost i zdravlje stanovništva.

Nosioci projekta su posjetili 80 farmera širom RS i napravili brošuru za smještaj muznih krava koja je podijeljena svim učesnicima projekta. Nakon analize 80 farmi, po riječima Miljana Erbeza, višeg stručnog saradnika za EU integracije u oblasti stočarske proizvodnje pri resornom ministarstvu, rezultati pokazuju da je veći dio naših farmi na evropskom prosjeku, negdje oko 20-25 posto malo ispod tog prosjeka dok je samo 5 posto daleko od evropskog prosjeka.

“To je izuzetno dobar rezultat ali ono što moramo uraditi u narednom periodu jeste obilježavanje krava. Tada bismo mogli izvoziti i u Japan, ne samo u Evropsku uniju”, rekao je Erbez u izjavi za medije.

Dr Lars Erik Rud je istakao da je, obilazeći farme, našao velike razlike između farmi. Situacija je slična i u Norveškoj. Nedostaci se mogu riješiti sa malim ulaganjima koja mogu napraviti velike promjene u samoj funkcionalnosti farme kao i u zdravlju životinja i na taj način povećati proizvodnju.

“Stanje grla na farmama je dobro. To su uglavnom zdrave životinje i u dobroj kondiciji.Dobra farma predstavlja farmu gdje smo kravama obezbijedili dobre uslove koji podrazumijevaju dovoljnu količinu hrane, propisane uslove za boravak stoke na farmama i gdje farmer radi sve što je potrebno da bi održao proizvodnju i kvalitet proizvoda”, rekao je dr Rud.

derventa.ba

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here

*

code