Vijesti Privreda Prekinut generalni štrajk radnika »Unisa«

Prekinut generalni štrajk radnika »Unisa«

1

Radnici Fabrike cijevi “Unis” iz Dervente prekinuli su generalni štrajk, koji su započeli 5. februara, jer je poslodavac ispunio dio traženih obećanja, ali su ostavili mogućnost ponovnog stupanja u štrajk ukoliko u narednim danima poslodavac ne ispuni i ostale zahtjeve radnika, potvrđeno je Srni iz štrajkačkog odbora.

derventa unis
Foto: arhiva

Generalni direktor fabrike i uprava obezbijedili su isplatu polovine decembarske plate iz 2013. godine za dio radnika kojima nisu isplaćene, isplaćena je januarska plata iz 2014. godine, a stigla je pisana odluka većinskog vlasnika kapitala, kompanije “Balkan stil”, o namjeri da se nastavi proizvodnja.

derventa unis 2
Foto: Nenad Simić, Posavske novosti

“Organi `Balkan stila` donijeli su odluku da se `Unisu` izađe u susret i pomogne oko otpočinjanja proizvodnje. `Balkan stil` će obezbijediti tri puta po dva miliona evra za pokretanje mjesečnog ciklusa proizvodnje na nivou od pet tona. Nakon tromjesečnog ciklusa, prema Vašem zahtjevu, Unis bi trebao da samostalno nastavi kupovinu repromaterijala i finansiranje proizvodnje”, navedeno je u dopisu kompanije “Balkan stil”, koju je potpisao predsjednik Goran Tomić.

U istom dopisu iz “Balkan stila” se navodi mogućnost nove pomoći “Unisu” oko nabavke sirovina za proizvodnju, ukoliko se odluče na povećanje mjesečne proizvodnje, te će uprava razmotriti mogućnost dokapitalizacije fabrike tek nakon uspostavljanja “regularne i kontinuirane proizvodnje”.

Generalni direktor Fabrike cijevi “Unis” Derventa Mile Georgievski upoznao je radnike da je formiran tim koji će raditi na deblokadi računa, bez čega fabrika ne može otpočeti sa radom, te dodao da će se obratiti institucijama Republike Srpske i bankama koje su blokirale žiro-račune, od kojih očekuje razumijevanje i pomoć.

Georgievski je obećao da neće biti otpuštanja radnika.

Štrajkački odbor donio je odluku da radnici prekinu generalni štrajk, ali su novo okupljanje zakazali za 5. mart u 10.00 časova, kada će odlučiti koji su daljnji potezi.

SRNA

PODIJELI

1 komentar

  1. Većinski vlasnik će “još jedanput izaći u susret”?
    Da li sam ja dobro ovo pročitao ili piše da će vlasnik firme svojoj firmi izaći u susret i pomoći joj???
    Ko je ovdje lud?

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here

*

code