Vijesti Privreda Prekinut štrajk: Šta su dogovorili radnici i uprava UNIS-a

Prekinut štrajk: Šta su dogovorili radnici i uprava UNIS-a

0

Nakon jučerašnjeg sastanka rukovodstva i radnika Unisa, završenog nakon manje od jednog časa, napravljeni su određeni pomaci koji su bili dovoljni da se, nakon mjesec i po dana, konačno prekine štrajk.

IMGP5747
Radnici spremaju hale oštećene nevremenom za početak proizvodnje

Dogovoreno je, naime, da se isplati po jedna plata do kraja sedmice, ali bez nezakonitih uslovljavanja kakva su bila prilikom prethodne isplate, odnosno bez zahtjevanja da radnik prekida štrajk i odrekne se sindikalne organizacije. Takođe, do 1. oktobra uprava se obavezala osigurati pokretanje, odnosno obezbijeđivanje kontinuiteta i postepenog povećanja kapaciteta proizvodnje, te da će se, zahvaljujući tome, omogućiti redovna uplata plata i doprinosa.

Razlozi zbog kojih su radnici ovog puta prekinuli štrajk jeste želja da i dio zaposlenih, koji nije želio da potpiše sporni akt o zajmu, ne ostane bez svojih primanja, uzimajući u obzir i njihov socijalni status, kao i dokument kojim je uprava dokazala da je najveći povjerilac, Izvozno-kreditna agencija (IGA), dala saglasnost za deblokadu računa. Ipak, to ne znači da će račun automatski biti odblokiran, s obzirom da još ne postoji dogovor sa ostalim povjeriocima, odnosno trima bankama. Ipak, još ranije je uprava rekla da je dogovor sa njima izgledan. Prema nekim mišljenjima, proces deblokade računa bi mogao potrajati najmanje do novembra.

Uprkos tome, generalni direktor Georgijevski je optimističan, a optimizam temelji na nabavci i uplati hiljadu tona trake koja bi, u zavisnosti od gužve na granicama, trebala stići za dan-dva iz Smedereva.

– Izvjesno je pokretanje ovog dijela proizvodnje, koji bi trebao da pokrene i druge proizvodne kapacitete, jer je jedan dio polufabrikanata se koriste kao sirovine u daljoj proizvodnji. Neće moći sve odjednom, pojašnjava Georgijevski. Posao u prvoj fazi trebalo da dobije stotinu od ukupno 370 radnika.

Dio radnika je zadovoljan postignutim sporazumom i smara da su svoja prava zaštitili inicijativom za pokretanje stečaja koja je upućena Poreskoj upravi, a koja će se aktivirati u slučaju nepokretanja proizvodnje. Sa druge strane, štrajkači odbor ne dijeli upotpunosti optimizam generalnog direktora. Navedena količina repromaterijala je dovoljna tek za tri dana proizvodnje, pa tako ne vide ni mogućnost za kontinuitet u radu, a ni konačna deblokada računa nije baš tako blizu. Skepticizam je usmjeren i prema državi i primjeni zakona, jer je krajnji rok za pokretanje stečaja 1. oktobar.

– Direkor nam je na sastanku rekao da pokušavaju da ožive „mrtvog konja“, što je simbolično samo po sebi, kaže član štrajkačkog odbora Darko Vinčić.

Zbog toga odbor nastavlja sa radom na kolektivnoj tužbi, a pitanja na kojim će insistirati ubuduće jesu deblokada računa, rješavanje statusa lica koja su stekla uslove za penziju, te rješavanje problema viška radnika.

Za to vrijeme dio radnika je uključen u popravak nedavno oštećene hale, što je svakako lijepa slika, bar za one koji ne dijele tešku sudbinu radnika Unisa.

B. N. – Derventa Cafe

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here

*

code