Vijesti Hronika Pri kraju suđenje Azri Bašić, Tužilaštvo BiH zatražilo višegodišnju kaznu zatvora

Pri kraju suđenje Azri Bašić, Tužilaštvo BiH zatražilo višegodišnju kaznu zatvora

2

Tužilaštvo BiH je navelo da optužena Azra Bašić nije izrazila žaljenje i kajanje za djela počinjena 1992. u Derventi, zatraživši od Sudskog vijeća da je osudi na 15 godina zatvora.

Tužilac Milanko Kajganić je rekao da su dokazani svi elementi krivičnog djela zločin protiv civilnog stanovništva i ratnih zarobljenika, kao i postojanje oružanog sukoba na području Dervente.

Naveo je da su oštećene osobe bile civili, bez naoružanja, te su živjele u svojim kućama u naselju Čardak kod Dervente kada su odvedene u Dom Jugoslavenske narodne armije (JNA). Dodao je da su među oštećenima bila i dva ratna zarobljenika.

“Mi smo dostavili više dokaza koji nedvosmisleno potvrđuju da je optužena bila pripadnica riječke brigade Hrvatske vojske i da je ratovala na strani Hrvatskog vijeća obrane (HVO) u Derventi. Sam status optužene potvrdili su svjedoci, a Odbrana to nije sporila”, izjavio je Kajganić.

Prema njegovim riječima, svjedoci su potvrdili identitet optužene, a neki od njih su izjavili da su je upoznali 26. aprila 1992., a kasnije viđali i u logoru “Rabić”.

Za ljude koji su dovedeni u Dom JNA, tužilac je kazao da su naveli da su prozori bili razbijeni, a da su ih optuženi i ostali vojnici natjerali da bosi hodaju po staklu. Svjedoci su, prema tužiocu, govorili o monstruoznim detaljima i o tome da su morali četveronoške hodati i na leđima nositi optuženu i vojnike.

“Svjedok Radojica Gajić je opisao da je optužena prišla Blagoju Đurašu i zabola mu nož u vrat, te se obratila i rekla: ‘Neka vam sad Vojvoda lakše diše’… Svjedoci su na jasan i precizan način opisali zlostavljanje, da ih je Bašić natjerala da skinu obuću, jedu novac, sol, ližu krv, jahala ih je, izvođeni su na simulirano strijeljanje”, naveo je tužilac.

Tužilaštvo BiH tereti Bašić da je, kao pripadnica HVO-a, od 26. aprila do početka maja 1992. godine u prostorijama Doma JNA u Derventi i na području sela Polje učestvovala u ubistvu, mučenju i nanošenju patnji i povreda.

Kajganić je napomenuo da Odbrana nije izvela ni jedan dokaz koji bi se mogao uzeti kao olakšavajuća okolnost, ali da se prilikom odmjeravanja kazne treba uzeti u obzir upornost optužene, brutalnost, bezobzirnost, potpun izostanak kajanja i žaljenja te izbjegavanje ekstradicije iz Sjedinjenih Američkih Država (SAD).

“Odbrana nije uspješno osporila ni jedan dokaz Tužilaštva BiH, niti narušila kredibilitet, a ni dovela u sumnju izjave svjedoka. Predlažemo da se optužena proglasi krivom u trajanju od 15 godina zatvora”, dodao je Kajganić.

Odbrana Azre Bašić, optužene za ratne zločine počinjene u Derventi, iznijeće završnu riječ u petak, 15. decembra. Bašić je optužena da je, kao pripadnica Hrvatskog vijeća obrane (HVO), u prostorijama Doma Jugoslovenske narodne armije (JNA) u Derventi i na području sela Polje učestvovala u ubistvu, mučenju i nanošenju patnji i povreda.

Detektor.ba

2 KOMENTARI

  1. Direktne izvršioce zločina iz Dervente polako stiže pravda, mada su izrečene kazne zatvora minimalne, odnosno neadekvatne počinjenim djelima ratnog zločina. Posao će biti završen kada se procesuiraju i presude oni koji su sve to i naredili i organizovali, kao što je hrvatsko-muslimanski krizni štab Dervente iz 1992 godine, komandni sastav HVO iz 1992 godine, vojno-političko rukovodstvo tzv. “Istočne Posavine”, te komandni sastav regularne hrvatske vojske prilikom agresije na Posavinu. Ovaj posao je trebalo završiti mnogo ranije, za nekih desetak godina ali srećom da djela ratnih zločina ne zastarijevaju, tako da svi oni koji su počinili nekakvo djelo zličina znaju da će ih pravda kad tad stići.

  2. Sada će valjda konačno sud na osnovu zahtjeva tužilaštva izreći Azri Bašić Alešević pravednu i adekvatnu presudu.

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here

*

code