Vijesti Politika Posjeta austrijskog amabasadora u BiH Derventi

Posjeta austrijskog amabasadora u BiH Derventi

0

Ambasador Republike Austrije u BiH i predsjednik Evropskog pokreta u BIH posjetili su Derventu. Ova posjeta predstavlja nastavak realizacije projekta Evropskog pokreta u BiH kojim se vrši promocija i prezentacija lokalnih zajednica u BiH. Učešće u projektu je uzeo i ambasador Republike Austrije Nj.E.Martin Pammer.

Posjeta austrijskog amabasadora u BiH Derventi (1)

Po riječima Predraga Praštala, predsjednika Evropskog pokreta u BiH, ovaj pokret svoje djelovanje zasniva na saradnji sa lokalnim zajednicima koje čine osnovu izgradnje društvenih odnosa jer se u njima rješava devedeset posto pitanja običnog čovjeka.

„Kroz ovaj projekat nastojimo da što bolje predstavimo kapacitete ove lokalne zajednice našim evropskim partnerima i da uspostavimo most saradnje između Evropske unije i lokalnih zajednica. Namjera nam je da ovom posjetom unaprijedimo kontakte koji već postoje između Austrije i Dervente ali i da pokažemo da je ovo lokalna zajednica koja pokazuje da je i u teškim okolnostima moguće privući strane investicije”, istakao je Praštalo.

Načelnik Simić, zamjenik načelnika Igor Žunić i načelnik Odjeljenja za privredu i društvene djelatnosti Mirsad Bećirović su ambasadora upoznali sa situacijom na području opštine, predstavili Derventu nekad i sada.

„Ambasadora je fascinirao podatak da Derventa u izvozu RS učestvuje sa dvanaest posto, a na dobojskoj regiji sa 54 posto. Tome su značajan doprinos dale i Austrijske firme kojih na području Dervente ima deset i jedna je mješovita i u kojima je zaposleno oko 690 radnika“, rekao je načelnik Simić i dodao da je dogovoreno da predsjednik austrijske Privredne komore stupi u kontakt sa našim privrednicima kako bi se razmotrila mogućnost dalje saradnje i organizovanja dana austrijske privrede u Derventi i obrnuto.

Sa ambasadorom su razgovarali i direktori austrijskih firmi „Digital elektronik“ Richard Auer, „Anton paar“ Bernhard Urch , zamjenik direktora „Mreža Network“ Zoran Tošić i „Gatarić“ direktor Bojko Gatarić.

Delegacija je obišla proizvodne pogone ovih firmi i upoznala se procesom proizvodnje, gotovim proizvodima koji se, po njihovim riječima plasiraju, širom svijeta kao i mogućnostima proširenja proizvodnje i zapošljavanja novih radnika.

Direktor Auer je, u izjavi za medije, govorio o okolnostima koje su dovele do toga da se opredijelio za Derventu, u čemu su ključni faktori bili kontakti koje je već od prije imao u Derventi i svakako geografska blizina Dervente koja omogućava brzo i efikasno obavljanje djelatnosti.

Ovo je bila prva zvanična posjeta Derventi ambasadora Pammera ali po njegovim riječima ne i posljednja.

„Impresioniran sam gradom koji jako lijepo izgleda i koji govori o uspješnosti načelnika Simića. Posebno mi je drago da je ovdje toliko kompanija iz Austrije koje su veoma uspješne. Derventa je primjer cijeloj RS kako se odvija saradnja među ljudima i kako se razvija“, rekao je ambasador Pammer.

derventa.ba

PODIJELI