Vijesti Kultura i obrazovanje ”Prljača 2011” – Pripreme u završnoj fazi

”Prljača 2011” – Pripreme u završnoj fazi

0

Pripreme za održavanje pjesničkih susreta, ”Prljača 2011”., teku po planu i sve je već u završnoj fazi, kažu u Srpskom knjižnjevnom klubu ”Vihor” Derventa. Ovogodišnji Ilindanski pjesnički susreti na rijeci Ukrini će biti veoma značajan kulturni događaja u Derventi. Prije svega, to su jubilarni deseti po redu susreti, a drugo, što je veoma značajno, to su po prvi put i međunarodni, jer svoje učešće su prijavili stvaraoci iz Hrvatske, Srbije, Makedonije Bosne i Hercegovine.

Prljaca 2011 - Pripreme u zavrsnoj fazi

Nakon objavljenog konkursa za najljepšu pjesmu o vodama prijavilo se u roku četrdesetjedan stvaraoc. Žiri je pregledao sve pjesme i konstatovao da je kvalitet pjesama na visokom nivou. Ove godine biće dodijeljene dvije treće nagrade za najbolju pjesmu, te druga i prva nagrada, kao i nagrada za najbolju pjesmu o ukrinskom vodenom cvijetu i nagrada za šaljivu pjesmu, kaže predsjednik ”Vihora” Savko Pećić.

Pećić je naglasio da je pjesme ocjenjivao tročlani stručni žiri u sastavu: Ranko Preradović književnik iz Banjaluke, Milka Srđenović profesorica književnosti iz Dervente i Mirjana Plisnić, etnolog, koji nisu imali baš lak zadatak da od više dobrih pjesama izaberu najbolje.

U pripreme susreta se uključila i Turistička organizacija opštine Derventa, kao i članovi ”Vihora” i članovi prnjavorskih ”Talasa”.

Generalni sponzor nagrada će biti i ove godine d.o.o. ”Gatarić”, dok je pokrovitelji susreta opština Derventa, načelnik Milorad Simić i predsjednik SO Derventa, Ilija Zirdum.

Sve nagrađene, kao i odabrane ovogodišnje pjesme objavljene su u posebnoj brošuri ”Vihora”. Predviđeno je da se pjesnici u Derventi druže dva dna. Tako će u petak 5. avgusta biti organizovano druženje pjesnika na kupalištu Patkovača, a sutradan , susreti pjesnika u Donjim Ceranima na Prljači. Za goste iz susjednih država predviđen je obilazak manastira Donja Bišnja i ambarina Donji Detlak.

Posavske novosti

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here

*

code