Vijesti Privreda Prošle godine poljoprivrednicima isplaćeno 345.000 maraka podsticaja

Prošle godine poljoprivrednicima isplaćeno 345.000 maraka podsticaja

0

Za realizaciju Programa podsticaja poljoprivredne proizvodnje u 2017. godini isplaćena su sredstva u iznosu od 345.658 maraka, stoji u izvještaju kojeg su usvojili odbornici na 15. sjednici Skupštine opštine Derventa.

Maksimalan iznos koji je podnosilac zahtjeva mogao dobiti, po osnovu jednog ili više vidova, je 3.000 maraka, osim gazdinstva sa 25 i više muznih grla, koji su mogla dobiti do 5.000 maraka.

Stočarstvo: Za podsticanje stočarstva isplaćeno je ukupno 278.300 maraka, od čega najviše za proizvodnju mlijeka i to 146.170, a za proizvodnju i uzgoj kvalitetno priplodne stoke isplaćeno je 100.300 maraka.

Za proizvodnju i nabavku kvalitetno priplodnih steonih junica i nabavku muznih grla u cilju formiranja mini farmi za proizvodnju mlijeka realizovana su 2 zahtjeva u iznosu od 1.400 KM, dok je za realizaciju zahtjeva za tov stoke isplaćeno 30.430 maraka.

Pčelarstvo: Isplaćena su podsticajna sredstva u iznosu od 24.840 maraka. Podneseno je 50 zahtjeva, od toga 1 zahtjev je odbijen zbog neispunjavanja kriterijuma, a realizovano je 49 zahtjeva koje se odnose na uzgajanje 6.210 pčelinjih društava.

Voćarstvo i vinogradarstvo: Za voćarsku i vinogradarsku proizvodnju podneseno je i realizovano 5 zahtjeva, i isplaćeno 7.633 maraka podsticaja. Tri proizvođača podsticaje su dobili za proizvodnju lješnjaka (4.258 KM), a dva za uzgoj maline (3.375 KM).

Proizvodnja povrća i cvijeća:  Za proizvodnju povrća i cvijeća u zaštićenim prostorima i na otvorenom realizovano je 24 od 25 podnesenih zahtjeva. Podsticajna sredstva za ove namjene  isplaćena su u iznosu od 27.432 maraka.

Ljekovito i aromatizovano bilje: Za realizaciju zahtjeva za proizvodnju ove vrste isplaćeno je 2.700 maraka podsticajnih sredstava, i to za dva zahtjeva zaa sjetvu heljde na ukupnoj površini od 5,4 ha.

Podsticaji su bili predviđeni i za podršku edukaciji poljoprivrednih proizvođača, organizovanje izložbi, seminara i sajmova, kao i troškove usluga medija, odnosili su se, potom, i na podsticanje organske proizvodnje, te korišćenje sredstva od naknade za promjenu namjene poljoprivrednog zemljišta i zakupa poljoprivrednog zemljišta u svojini Republike Srpske.

Kompletan izvještaj o podsticajima poljoprivredi:

Download (DOCX, Unknown)

Derventa Cafe

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here

*

code