Vijesti Sport Prva liga RS: Tekstilac Kort kroz turbulentnu sezonu 2016/17

Prva liga RS: Tekstilac Kort kroz turbulentnu sezonu 2016/17

0

Iako su pred početak Prve lige Republike Srpske sezone 2016/17 ljubitelji fudbala u Republici Srpskoj očekivali neizvijesno i uzbudljivo takmičenje, najviše zbog učešća četiri bivša premijerligaša, predvođenih banjalučkim „Borcem“, takav epilog je izostao.

Naime, već u prvim kolima proljećnog dijela polusezone „velikan iz Platonove“ napravio je dvocifrenu prednost, dok je njegov imenjak iz Šamca čvrsto držao začelje tabele, pa je vrlo brzo postalo jasno ko će biti šampion Srpske, a ko putnik u niži rang. Uprava Tekstilca, ipak, ništa nije prepustila slučaju, pa je pred početak sezone klub dobio generalnog sponzora „Kort markete“, a umjesto odličnog napadača Gedeona Guzine i veznjaka Nebojše Prljete stigli su Miloš Perović i vezni igrač sa premijerligaškom reputaciom Ognjen Radulović. U smiraj prelaznog roka pojačane su sve linije tima, navala Markom Simovićem i Dariom Purićem, a odbrana štoperom Bojanom Petrićem. Povratak Aleksandra Milakovića u posljednjim kolima jesenje polusezone, nakon Radulovićevog odlaska, popravio je sveopšti utisak, pa su, uprkos neefikasnosti i svega 14 postignutih golova u 16 kola, „krojači“ bili na diobi trećeg mjesta sa „Podrinjem“ (26 bodova), iza „Borca“ (zaostatak 11 bodova) i „Rudara“ (zaostatak 5 bodova).

Skoro izvijesan plasman u „ligu za prvaka“ nakon jesenjeg dijela, podstakao je upravu da donese odluku o podmlađivanju ekipe i davanju više prostora mlađim igračima, čime su se prevashodno nastojale provjeriti mogućnosti izdanaka omladinske škole. Uslijedio je rastanak sa Simovićem, Perovićem, Purićem i Petrićem, nešto kasnije i sa pouzdanim Nenadom Đukićem, ali je najveće iznenađenje bilo odlazak trenera Bojana Magazina, nakon 2,5 godine, koliko je proveo na klupi derventskog prvoligaša. Njegovu poziciju zauzeo je Zoran Dragišić, a u bitku za nekoliko bodova potrebnih za plasman među najboljih šest, ekipa je pojačana napadačem Sašom Stijepićem, veznjakom Srboljubom Jandrićem i defanzivcem Bojanom Kremenovićem.

Nakon uvodna dva poraza protiv „Borca“ i „Kozare“, toliko željena tri boda osvojena su protiv mrkonjićke „Slobode“, da bi do kraja regularnog dijela prvenstva bodovi podijeljeni sa „Slogom“, „Podrinjem“ i „Drinom“. U 10 kola „lige za prvaka“, takmičarski potpuno neatraktivnih, „krojači“ su zabilježili četiri remija i šest poraza.

Na kraju, Tekstilac Kort je osvojio 36 bodova, što je bilo dovoljno za šesto mjesto na tabeli i nešto slabiji plasman nego u prethodne dvije prvoligaške sezone. Najveći problem Tekstilac je imao u ofanzivnom dijelu, jer je sa svega 18 golova u sezoni (0,56 golova po meču) bio najneefikasija ekipa prvoligaškog karavana, a najbolji strijelci bili su defanzivac Rastović i napadač Perović, koji je odigrao samo pola sezone. Sa druge strane, odbrana je bila najbolja u ligi, sa prosječno 0,9 primljenih golova po meču, a pozitivno je i to što su, pored Pećića, Simića, Đekića i Gatarića, priliku da pokažu šta znaju dobili i mladi Vugdalić, Petrić, Vukadinović, Plavšć i Reljić.

Neatraktivna igra i izostanak takmičarskog naboja, uticalo je i na posjetu na tribinama Gradskog stadiona u drugom dijelu sezone, tako da je pred upravom derventskog prvoligaša dosta posla ovog ljeta.

B. N. – Derventa Cafe

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here