Vijesti Društvo Putem srpske tradicije

Putem srpske tradicije

1

Predstavnici turističkih organizacija Dervente, Doboja i Broda, te predstavnik seoskog domaćinstva iz Broda, u okviru realizacije projekta „Putem srpske tradicije“, bili su u ponedjeljak i utorak (02. i 03 mart 2015) gosti udruženja građana „Oaza Mira“ iz Lopatnice kod Kraljeva.

Putem srpske tradicije (1)

– Tom prilikom posjećen je dio seoskih domaćinstava i turističkih dobara opštine Kraljevo, izjavio je direktor „Turističke organizacije opštine Derventa“ Damir Kljajić.

On je dodao da je cilj posjete Kraljevu razmjena znanja i iskustava iz seoskog turizma, te upoznavanje sa radom i dobrima seoskih domaćinstava iz Kraljeva.

Kljajić je precizirao da je u Kraljevu u ponedjeljak posjećen Krstovgrad, a u utorak manastir Studenica, izletište „Vodenica Matović“, „Kafana kod Mira“ iz 1826. godine, seosko domaćinstvo „Oaza mira“ u Lopatnici, te etno selo „Bogut“ . Završna konferencija održana je u sali administrativnog centra „Kraljevo“.

Direktor Turističke organizacije grada Doboja Mitra Đuričić napomenula je da je u okviru realizacije projekta napravljen internet sajt sa podacima o zajedničkoj ponudi raškog okruga i regije Doboj.

– Na sajtu su se našli podaci o seoskim domaćinstvima koja se bave turizmom, a imaju smještaj ili izletišta. Tu su i informacije o prirodnim i kulturnim dobrima opština dobojske regije. Kroz projekat je izrađena i brošura sa turističkim dobrima ove dvije regije, naglasila je Đuričićeva.

Direktor Turističke organizacije opštine Brod Slađana Pantić rekla je da je zadovoljna posjetom Kraljevu jer su tokom posjete vidjeli kako funkcionište seoski turizam u Srbiji, a razmjenjene su i informaicje bitne za razvoj seoskog turizma.

– Prostor Broda, Doboja i Dervente idealan je za bavljenje seoskim turizmom, ali ova grana turizma još uvijek je na niskom stepenu razvoja kod nas. U budućnosti je potrebno animirati što više domaćina u seoskim sredinama da se počnu baviti ovim vidom turizma, naglasila je Pantićeva.

Predstavnik udruženja građana „Oaza Mira“ iz Lopatnice Goran Vukičević istakao je na završnoj konferenciji u Kraljevu da je jedan od ciljeva projekta „Putem srpske tradicije“ organizovanje uzajamne studijske posete i radnih sastanaka čelnika turističkih organizacija raškog okruga u Srbiji i dobojske regije u Republici Srpskoj.

– Ciljevi projekta su i ekonomsko osnaživanje Srba u regionu, uspostavljanje strateške saradnje, definisanje turističke ponude seoskog turizma, te formiranje veb sajta, naglasio je Vukičević.

Istakao je da je „Oaza mira“ ponudila pomoć turističkim organizacijama iz Srpske s obzirom na to da im je razvoj seoskog turizma zajednički interes. Već je izrađen sajt sa zajedničkom ponudom regija raškog okruga i Doboja.

Projekat „Putevima srpske tradicije“ sprovodi udruženje građana „Oaza mira“, a finansiraju Ministarstvo spoljnih poslova Srbije i Uprava za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu.

Turisrička organizacija opštine Derventa

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here