Vijesti Privreda Radnici kod kuće, a Unis još čeka kredit

Radnici kod kuće, a Unis još čeka kredit

0

Fabrika cijevi “Unis” iz Dervente, koja je svojevremeno bila najznačajniji izvoznik iz BiH na tržište EU, već godinu dana nalazi se u dubokoj agoniji, uzrokovanoj nagomilanim problemima i prestankom proizvodnje.

Radnici kod kuce, a Unis jos ceka kredit (1)

Od oktobra prošle godine, oko 530 radnika ovog nekadašnjeg giganta poslato je kući, duguje im se 10 plata, a od tada su već oguglali na obećanja vlasnika da će obaveze prema njima biti izmirene, da će biti vraćeni na posao, a sve bi bilo pokriveno “velikim kreditnim zaduženjem”.

Kako bismo saznali dokle se stiglo s tim kreditom od 300 miliona maraka, kontaktirali smo menadžment Fabrike cijevi “Unis”, odakle nam je najavljeno da je njegova realizacija pri kraju.

Mile Georgijevski, generalni direktor “Unisa”, rekao je da je na sastanku sa Sindikatom u fabrici, zajednički konstatovano da Sindikat i rukovodstvo imaju isti interes, a to je da daju sve od sebe kako bi ova fabrika krenula s proizvodnjom.

“To je i zaključak sa moje strane. Što se tiče fabrike, jedini izlaz u ovom momentu i da fabrika krene s proizvodnjom je da se ostvari taj kredit od 300 miliona KM, a od većinskog vlasnika imamo uvjerenje da je posao u vezi s realizacijom kredita pri kraju”, rekao je Georgijevski. Na konstataciju da realizacija tog kredita traje još od početka ove godine, generalni direktor “Unisa” odgovara da je to zato što je veliki iznos, kao i garancije, gdje se u ugovoru bukvalno gledaju svaka tačka i zarez.

Georgijevski je kazao da bi se iz tog velikog kredita, kojem se nadaju što prije, sanirala dugovanja fabrike i stvorila obrtna sredstva za proizvodnju.

“Sada radnici nisu u fabrici, poslati su kućama, a u fabrici je jedino administracija”, kazao je Georgijevski.

Tane Peulić, predsjednik Sindikata metalske industrije i rudarstva RS, rekao je da je rukovodstvo fabrike izrazilo uvjerenje da bi vrlo brzo moglo doći do realizacije velikog kredita kojim bi bili riješeni nagomilani problemi u ovom preduzeću i napokon započeta proizvodnja.

Kazao je i da je potrebno održavanje sastanka s predstavnicima kompanije “Balkan Steel”, koja je većinski vlasnik “Unisa”, kako bi se oni izjasnili o svojim narednim planovima u vezi s ovim preduzećem i njegovim radnicima, te je izrazio očekivanje da će do tog sastanka i doći.

U Sindikalnoj organizaciji ove derventske fabrike, kazali su nam da se nadaju da će se ostvariti dogovori postignuti s menadžmentom preduzeća, a to je da se sačeka kredit, koji bi riješio nagomilane probleme.

Podsjećamo, polovinom 2013. godine kapacitet Fabrike cijevi “Unis” dostigao je 360.000 tona cijevi godišnje sa početnih 40.000 tona, koliko je iznosio 2002. godine, kada je derventsku fabriku preuzeo “Balkan Steel”.

Osim proizvodnje i plasmana cijevi, i građevinskih skela, “Unis” je bio i ozbiljan proizvođač mehanizama za industriju namještaja. U saradnji za “Simpom”, razvijen je mehanizam nove generacije koji se ugrađuje u većinu sofa koje iz Vranja idu put Rusije i Evrope.

Inače, većinski vlasnik “Unis – fabrike cijevi” iz Dervente, je grupacija “Balkan Steel”, koja je osnovana 1995. godine u Lihtenštajnu, a njena glavna poslovna djelatnost je proizvodnja i prodaja čelika i proizvoda od njega.

Nezavisne novine

PODIJELI