Vijesti Privreda Radnici “Unisa” traže plate i nastavak posla

Radnici “Unisa” traže plate i nastavak posla

0

Radnici „Unisa“ iz Dervente danas su održali mirne proteste ispred fabrike, a nakon toga pravdu su otišli tražiti ispred opštine Derventa. Sa okupljenim radnicima razgovarao je načelnik opštine Milorad Simić, na čiju inicijativu je kasnije održan i sastanak predstavnika radnika i uprave fabrike, i to u prostorijama opštine.

Radnici Unisa traze plate i nastavak posla

Predstavnik radnika Stanimir Jovčić izjavio je da je uprava nudi isplatu jedne plate u toku sedmice, posao za 120 radnika u ponedjeljak i nastavak isplate još dvije plate naredna dva petka.

Nakon što su čuli ponudu jednoglasna odluka okupljenih je da odbiju ponuđeni prijedlog uprave i ne žele da rade dok ne budu sigurni da će svi radnici dobiti posao i zarađene plate.

Generalni direktor Fabrike cijevi „Unis“ Derventa Mile Georgijevski, izjavio je da očekuje nastavak dogovora sa radnicima, te naglasio značaj početka posla u ponedjeljak jer od toga zavisi daljnja sudbina preduzeća.

„Ako ne aktiviramo proizvodnju u ponedjeljak gubimo tržište, radi se konkretno o Simpu koji čeka naše proizvode, oni nam daju stimulansno plaćanje i to je novac koji Unis uvodi u proizvodni pogon, odnosno dobijanje traženog kredita uz čiju pomoć možemo da otklonimo nagomilane obaveze“ istakao je Georgijevski.

„Načelnik nije taj koji može riješiti vaše probleme, možemo razgovarati i okupiti dostojanstveno kao danas. Uvijek sam na strani radnika, ali vjerujem i očekujem da ćete nastaviti razgovarati sve dok se ne iscrpe sve mogućnosti. Najgori oblik treba ostaviti za kasnije, a to je da stavimo katanac na fabriku, tome se najmanje svi trebamo nadati. Uvijek sam tu na raspolaganju, ali načelnik može posredovati, a rješenje problema je kod drugih institucija“ između ostalog okupljenima poručio je načelnik opštine Milorad Simić.

Radnici su odlučili da nastave okupljanje ispred fabrike sve dok im se ne isplate zarađene plate i druge obaveze, a uvijek su spremni da nakon toga nastave da rade za proizvodnim mašinama.

Među okupljenima radnicima čula se informacija da očekuju dolazak Petra Đokića, ministra rada i boračko-invalidske zaštite u Vladi RS, a neće odbiti ni sastanak sa drugim zvaničnicima Republike Srpske, koji mogu pomoći rješavanje nagomilanih problema radnika.

Posavske novosti

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here

*

code