Vijesti Društvo Ramazanski post bliži se kraju: Derventski muslimani obilježili najvažniju noć u godini

Ramazanski post bliži se kraju: Derventski muslimani obilježili najvažniju noć u godini

0

Ramazan, mjesec u kojem muslimani poste, odričući se hrane, pića i tjelesnih uživanja od zore do zalaska sunca, polako se primiče kraju.

Propisan im je kao jedan od pet temelja vjere, sa ciljem da se kroz odricanje stekne čvrsta svijest o Bogu, te da se kroz činjenje “ibadeta”, tj. Bogu dragih djela, upravo približe Bogu i steknu njegovo zadovoljstvo.

Pri samom kraju ramazana, u njegovoj zadnjoj trećini, smjestena je noć „Lejletu-l-kadr“, koja se smatra najveličanstvenijom i najvrijednijom noći u godini. To je noć u kojoj je počelo objavljivanje Kur’ana Časnog poslaniku Muhammedu a.s. od Allaha dž.š. preko meleka Džibrila, kao Upute i Putokaza za život na ovom i spas na budućem svijetu.

Smatra se da je dobro djelo u ovoj noći vrijedno kao u hiljadu tokom drugih mjeseci.

Tim povodom su se vjernici okupljali u džamijama na području Dervente proteklih noći, a centralna svečanost povodom noći Kadr održana je sa nedjelje na ponedjeljak (10/11.6.2018.) u gradskoj Ali-aginoj dzamiji.

Derventa Cafe

 

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here

*

code