Vijesti Društvo Ravnopravnost polova: Na redu izrada akcionog plana

Ravnopravnost polova: Na redu izrada akcionog plana

0

Gender centar (Centar za jednakost i ravnopravnost polova Vlade RS) je tokom 2014. godine započeo proces pružanja podrške lokalnim zajednicama u Republici Srpskoj u izradi lokalnih akcionih planova za ravnopravnost polova, a u skladu sa Gender akcionim planom BiH za period od 2013.do 2017.godine, usvojenim od strane Savjeta ministara BiH u 2013.godini. Proces je podržan i od strane OSCE misije u BiH.

ravnopravnost polova

S obzirom da je opština Derventa, prilikom dostavljanja podataka za potrebe pripreme periodičnog izvještaja o Napretku u primjeni normativno-pravnih standarda za ravnopravnost polova u lokalnim zajednicama za period 2013. do 2014., iskazala namjeru za izradom lokalnog akcionog plana za ravnopravnost polova, formirana je na opštinska Radna grupa za izradu plana za ravnopravnost polova opštine Derventa za period od 2016. do 2017. godine.

Današnjem sastanku Radne grupe prisustvovali su zamjenik načelnika Siniša Jeftić, iz Odjeljenja za privredu i društvene djelatnosti Snježana Kovačević, direktori osnovne i srednje škole Elvira Miljić i Branka Jović, direktor Centra za socijalni rad Samira Fejza, predsjednik Udruženja žena Jovanka Popović, predstavnik Policijske stanice i član Odbora za ravnopravnost polova Radomir Džigerović. Urađena je socio-ekonomska analiza stanja na području Dervente s posebnim osvrtom na ravnopravnost polova u svim oblastima društveno-ekonomskog života. Definisane su oblasti za koje će se raditi akcioni plan i dogovoren sam tok izrade plana. Prihvaćene su dvije teme za analizu: Ekonomsko osnaživanje žena u lokalnoj zajednici (u gradu i na selu) i Povećano učešće žena u javnom životu i donošenju odluka.

Gender centar će Radnoj grupi pružiti svu tehničku i stručnu pomoć u izradi plana.

Opštinama u RS, koje izrade lokalne akcione planove za ravnopravnost polova i usvoje iste na sjednici Skupštine opštine do kraja 2015. godine, svečano će biti uručene i potvrde “Stvarno ravnopravno” od strane Gender centra i OSCE misije u BiH, što će doprinijeti i porastu imidža administrativnih uprava lokalnih zajednica ne samo na lokalnom nivou , nego i šire unutar međunarodne zajednice prisutne u BiH.

derventa.ba

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here

*

code