Vijesti Društvo Rekonstrukcija derventskog Dnevnog centra u završnoj fazi

Rekonstrukcija derventskog Dnevnog centra u završnoj fazi

0

Rekonstrukcija objekta Dnevnog centra u Derventi, u vrijednosti 80.000 dolara, je u završnoj fazi, saopšteno je iz Javne ustanove Centar za djecu i omladinu sa smetnjama u razvoju “Budućnost”, u okviru koje se nalazi objekat.

IMGP5433

– Riječ je o dva sprata zgrade koji su devastirani u toku ratnih dejstava i koji do sada nisu korišteni, a ovaj prostor će nakon saniranja krova i fasade, unutrašnjosti i drenaže biti ponovo osposobljen. Radove finansira japanska Vlada, a provodi ga Međunarodna organizacija za migracije – navodi se u saopštenju.

U Ustanovi ističu da će, nakon rekonstrukcije, prostor biti namijenjen poboljšanju smještaja korisnika Centra, a biće stvorene i pretpostavke za uvođenje dodatnih sadržaja i programa koji bi imali za cilj rehabilitaciju slijepih, slabovidih i lica sa višestrukim smetnjama.

“Budućnost” Derventa je ustanova socijalne zaštite osnovana 1947. godine. Njena djelatnost obuhvata obrazovanje i vaspitanje, rehabilitaciju i zapošljavanje slijepih i slabovidih lica i lica sa višestrukim smetnjama. Specifičnost ustanove ogleda se u tome što ima obrazovnu komponentu, odnosno organizovanu osnovnu i srednju školu sa internatom, u kojoj se obrazuju i borave lica iz cijele Republike Srpske.

Nastava se održava prema nastavnim planovima i programima propisanim od Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske.

U okviru srednjeg obrazovanja, postoji zanimanje fizioterapeutski tehničar koje pohađaju lica sa oštećenim vidom, dok lica sa višestrukim smetnjama imaju mogućnost da pohađaju krojačku školu u kojoj stiču osnovna znanja za pomoćne, jednostavnije poslove u tekstilnoj industriji.

Osim toga, Javna ustanova “Budućnost” pruža usluge dnevnog zbrinjavanja za lica sa višestrukim smetnjama sa područja derventske opštine.

SRNA

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here

*

code