Vijesti Politika Riječ-dvije o izborima za savjete mjesnih zajednica

Riječ-dvije o izborima za savjete mjesnih zajednica

0

Izbori za članove savjeta mjesnih zajednica na području opštine održani su 21. juna u 37 od ukupno 40 mjesnih zajednica. Izbori u Agićima i Kuljenovcima će biti raspisani nakon odluke o izdvajanju Kuljenovaca iz Mjesne zajednice Agići, kao i u Osojcima gdje nije bilo kandidata za članove Savjet.

Srn2015-6-21_1146497_0

Pravo glasa na izborima su imala sva lica koja su se nalazila na biračkom spisku u mjesnoj zajednici i imala prebivalište na području te mjesne zajednice, a da bi izbori bili uspješni bilo je potrebno da glasa najmanje 30 građana mjesne zajednice.

Od ukupno 29.671 birača na izbore je izašlo 2.828 građana ili 9,53 posto. Najviše građana je izašlo na izbore u Osinji 277 birača ili 14,09 %, u Crnči 217 ili 29,97 %, u Lužanima Bosanskim 155 ili 20,13 % i u Trstencima 130 ili 17,98 %. Procentualno najveća izlaznost je u Rapćanima 40,68 %, Donjem Višnjiku 45 %, Lužanima Novim 31,33 %, Bosanskom Dubočcu 31,20 %, Crnči 29,97 %, Šušnjarima 29,84 %, a od gradskih mjesnih zajednica najveća izlaznost je bila u MZ Derventa III 4,55 %, dok je Novo Naselje imalo izlaznost 9,34 posto. U MZ Miškovci gdje je izašlo samo 25 građana nije ostvaren zakonski minimum o broju potrebnih glasača, tako da će izbori u ovoj MZ biti ponovljeni 5.jula.

Najviše mjesta u savjetima pripašće kandidatioma SNSD (61), zatim iza grupe građana (56), slijede kandidati SDS koji su osvojili 39 mjesta, PDP je dobila 9 mjesta, dok će po pet mjesta pripasti kandidatima SNS i Udruženju povratnika, a po jedno će imati NDP i DNS. Udruženje “Feniks” je predložilo 15 svojih kandidata i toliko ih je i izabrano.

U 21 mjesnoj zajednici savjet će biti sastavljen od pripadnika jedne stranke ili pripadnika jedne grupe građana ili udruženja. SNSD će apsolutnu većinu imati u Derventi I, Čardaku, Drijenu, Gornjoj i Donjoj Lupljanici, dok će u savjetima u Lugu, Ukrini, Kalenderovcima Gornjim i Pojezni imati po jednog člana iz drugih stranaka. SDS će apsolutnu većinu imati u Gornjem Detlaku i Osinji, a jednog člana u Maloj Sočanici, po dva u Derventi 2, Velikoj Sočanici, Donjim Ceranima i Trstencima iz drugih stranaka.

Kandidati “Feniksa” su dobili podršku u Zelenikama, Donjem Višnjiku i Bunaru, a različite grupe građana u Bosanskom Dubočcu, Beglucima, Kulini, Lužanima Bosanskim, Lužanima Novim, Lužanima, Mišincima, Modranu i Šušnjarima, a u Polju i Rapćanima će u savjetima imati i predstavnike drugih političkih partija. Udruzi povratnika Posavina pripalo je svih pet mjesta u Bijelom Brdu, a PDP u Kostrešu četiri mjesta . U Crnči su SNSD i SDS osvojile po dva mjesta, a PDP jedno mjesto.

Zanimljivo je da je u Gornjem Višnjiku za ulazak u Savjet bilo dovoljno svega dva glasa, a da su svi kandidati u Novom naselju, predloženi od grupe građana, dobili jednak broj glasova (41).

 derventa.ba

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here

*

code