Vijesti Politika Sadržajan “Aktuelni čas” 28. sjednice SO Derventa

Sadržajan “Aktuelni čas” 28. sjednice SO Derventa

0

Drugog juna održano je 28. zasjedanje Skupštine opštine Derventa na čijem se Dnevnom redu našlo 18. tačaka. Sjednici je prisustvovalo 28 od ukupno 29 odbornika, uz opravdano odsustvo jednog odbornika. Kao i uvijek zanimljivo je bilo na “Aktuelnom času”.

IMG_2363_1_

Staniša Mikerević je iskoristio priliku i apelovao na sve odbornike da se odreknu dnevnice u iznosu od 20 KM za liječenje Mirjane Pijetlović iz Crnče koja boluje od teške bolesti.

Vlado Kovačević je podsjetio odbornike na usvojenu Informacija o upisu učenika i stručnoj zastupljenosti nastavnog kadra u školskoj 2014/2015. godini u srednjim školama, sa osvrtom na Plan upisa učenika u prve razrede srednjih škola u školskoj 2015/2016. godini i da je tom prilikom Skupština opštine donijela zaključak da podržava plan upisa koji je definisala lokalna zajednica i školski odbor i da će ga proslijediti Ministarstvu prosvjete i kulture RS, obzirom da prema nezvaničnim informacijama, umjesto planiranih šest odjeljenja, dozvoljavaju samo pet, odnosno da ne dozvoljavaju upis odjeljenja zanimanja elektrotehničar-mehatronika u okviru elektrostruke, te upitao da li se nadležno ministarstvo oglasilo po navedenom zaključku, tj. imamo li odgovor i da li je ministarstvo odobrilo taj plan upisa za narednu godinu?

Fadil Pelesić je rekao da stanovnici naše opštine trebaju biti ponosni na centar našeg grada čije je uređenje na zavidnom nivou i da je nekoliko puta povodom toga govorio o potrebi rigoroznije akcije prema onima koji se ne ponašaju u skladu sa odlukama koje je donijela Skupština opštine, a vezane su za održavanje zelenih površina, te istakao da nekoliko privatnih lica ima imovinu užem centru grada koju ne održavaju i koja je zarasla i da ovim putem želi da uputi apel nadležnim službama da prema tim licima, a u skladu sa navedenim odlukama preduzmu određene mjere. Takođe je rekao da je zamoljen od strane građana iz Bosanskog Dubočca da zamoli nadležne službe da vide kakva je budućnost objekata bivšeg “Poljoprivrednika” i nekadašnje Osnovne škole jer bi se te površine trebalo očistiti, kao i napuštene objekte u privatnom vlasništvu, jer se tom problematikom niko više ne bavi pa čak ni nevladine organizacije iz eko sektora, te da u tom smislu želi da podsjeti na potrebu, da bar odbornici preko nadležnih službi omoguće, da naš grad i opština budu ljepši i u skladu sa našim željama i mogućnostima.

Branko Katanić je rekao da je njegovo pitanje vezano za rad Odjeljenja za inspekcijske poslove, ističući da je prije dvadesetak dana naš grad bio predmet jedne vrlo rigorozne akcije Poreske uprave RS koja je za rezultat imala zatvaranje određenih privrednih subjekata u našem gradu, te upitao koji je to broj privrednih subjekata, koji je bio kriterijum za takvu jednu akciju i način na koji je ona izvedena, te koje su posljedice i da li se i u drugim susjednim opštinama vršila ta specifična intervencija i koliko je u međuvremenu privrednih subjekata počelo sa radom?

Tanja Vračević je podsjetila odbornike da je prije dva mjeseca postavila pitanje Odjeljenju za stambeno-komunalne poslove koje se odnosilo na sanaciju udarnih rupa u Ulici Srpske vojske i sanaciju ležećih policajaca kod osnovne škole „19. april“ i srednjoškolskog centra, da je tada bio odgovor da će se to sanirati u vrlo kratkom periodu ali da to još uvijek nije urađeno te da iz tog razloga ponovo postavlja pitanje hoće li i kada će biti urađena sanacija, te istakla da po njenom mišljenju nije dobra praksa davanja odgovora da će to biti realizovano u nekom budućem periodu ili u nekom vrlo kratkom roku nego da bi bilo dobro reći da se to ne može realizovati odnosno ne može uraditi, obzirom da se na navedeni način građani obmanjuju.

Načelnik opštine je pohvalio apel odbornika Staniše Mikerevića da se pomogne djevojci Mirjani Pijetlović koja je teško bolesna, ističući da daje punu podršku toj dobrotvornoj akciji koju po njegovom mišljenju svakako treba podržati.

Što se tiče pitanja odbornika Vlade Kovačevića, istakao je da se povodom navedene problematike išlo u zvaničnu posjetu nadležnom ministarstvu i da je tom prilikom odlučeno da se dozvoli upis još jednog odjeljenja učenika navedene struke.

Kada je u pitanju diskusija odbornika Fadila Pelesića, rekao je da naša opština sigurno uređuje svoj grad bolje nego druge susjedne opštine i da uvijek može i bolje. Prije nekoliko godina pokrenula inicijativa da se obavjeste svi naši sugrađani koji sticajem okolnosti ne žive u Derventi da učestvuju u tim aktivnostima, tj. da svoj objekat dovedu u stanje koje ne ugrožava bezbjednost stanovnika i da se ne narušava jedan opšti izgled grada, ali da je ta ideja pogrešno shvaćena od strane naših sugrađana i da bi možda najbolje bilo kada bi Skupština opštine donijela neku odluku na osnovu koje bi se rješavala ta problematika.

Takođe je odgovorio i na pitanje odbornika Branka Katanića koje je vezano za aktivnosti Poreske uprave RS. Upoznao je odbornike da je nekoliko objekata na teritoriji našeg grada zapečaćeno, ali isto tako i u Banja Luci i da se to problematikom bavi naše nadležno odjeljenje. Istakao je da pozdravlja sve radnje Poreske uprave RS u smislu provođenja zakona na nivou Republike Srpske, a ne samo na području jednog grada. Na kraju svoje diskusije prokomentarisao je i pitanje odbornice Tanje Vračević, ističući da će odgovor na to pitanje najbolje dati načelnik Odjeljenja za stambeno-komunalne poslove, te naglasio, da se navedeni projekat može realizovati, da u budžetu ima dovoljno sredstava za te namjene i da je zakonska procedura ono što je ograničavajuće u svemu tome, odnosno obaveze koje se moraju ispoštovati, a koje nameće Zakon o javnim nabavkama.

Načelnik opštine je iskoristio priliku i upoznao odbornike da je naša opština sa italijanskom ambasadom dogovorila jedan projekat i to izgradnju jednog kanala u industrijskoj zoni, te da je u fazi pregovora i za drugi projekat koji će se raditi na polju agrara i koji je još uvijek na razmatranju, ali da se nada da će i on biti prihvaćen. Radi se o izgradnji hladnjače na području naše opštine gdje će se opština staviti na raspolaganje nekoj od zemljoradničkih zadruga i da je zasada u opciji poljoprivredna zadruga „Agroposavina Farm“. Takođe je rekao da su nedavno obavljeni razgovori i sa predstavnicima Javnog preduzeća „Autoputevi RS“ vezani za priključenje naše opštine na autoput, naglašavajući da se i danas ne zna da li će se to desiti, odnosno da je izvjesno da će priključenje biti, ali da se još uvijek nije utvrdila lokacija puta, te da će u narednom periodu nadležni institut dati odgovor na to pitanje.

Slaven Gojković, načelnik Odjeljenja za stambeno-komunalne poslove, po pitanju sanacije udarnih rupa rekao da je ugovor potpisan, da je izvođač radova počeo sa isjecanjem tih udarnih rupa i da se krenulo sa periferije grada te da će se nakon toga početi sa krpljenjem i da bi to u toku ove sedmice trebalo biti riješeno. Što se tiče sanacije ležećih policajaca na navedenim lokacijama, istakao je da je u toku postupak procedure javne nabavke koji je u završnoj fazi, pa će nakon potpisivanja ugovora i to biti sanirano, naglašavajući da sredstva postoje i da su određena programom zajedničke komunalne potrošnje i da nema ništa sporno da se to riješi.

Marinko Nikolaš se oslonio na diskusiju odbornika Fadila Pelesića, ističući da ga zanima da li se možda može pristupiti sanaciji stare gradske ribarnice koja se nalazi ispod pijace i nije u privatnom vlasništvu, obzirom da se nalazi u veoma lošem stanju jer je puna fekalija i otpada koji zagađuju životnu sredinu i ugrožavaju zdravlje stanovnika naše opštine.

Radomir Džigerović je upitao da li postoji šansa da se projektu čišćenja kanala u industrijskoj zoni proba pripojiti i projekat čišćenja korita rijeke Bišnje kod bišnjačkog mosta jer smo svjedoci da se od prošle godine rijeka Bišnja u tom dijelu nekoliko puta izlivala i prekidala putnu komunikaciju sa gradom.

Slaven Gojković, načelnik Odjeljenja za stambeno-komunalne poslove je odgovorio na pitanje odbornika Džigerovića istakavši je da je tačno da je prošle godine u dva navrata rijeka Bišnja izlivala i odnijela bankinu, da i sada postoji taj problem, te da je odjeljenje tražilo predračun da se vidi koliko bi koštali radovi da se završi taj dio, tj. da se pročisti korito i da se ponovo sanira bankina, tako da je taj posao u toku i neće biti potrebno to raditi zajedno sa navedenim projektom.

Načelnik opštine je odgovorio na pitanje odbornika Nikolaš Marinka. Rekao je da je stara gradska ribarnica prostor od preduzeća Komunalac a.d. Derventa koji je u veoma lošem stanju, da se nada da će u dogledno vrijeme biti ispoštovan plan koji predviđa da se na tom prostoru izgrade podzemne garaže odnosno objekat sa više spratova, poput gradske tržnice, ističući da već ima partnera koji se za to počinju interesovati.

Denis Pijetlović je ispred preduzeća Komunalac a.d. Derventa takođe prokomentarisao pitanje odbornika Nikolaš Marinka. Istakao je da nije problem kada ribarnica radi jer je tada uredna i čista, da je jedno vrijeme bila prazna i zaključana ali da su u međuvremenu huligani polupali sva stakla i da se sa tim problemom teško izboriti jer će se sigurno ponavljati i da se prostor ponovo postakli.

Vlado Kovačević se ponovo nadovezao na diskusiju vezanu za plan upisa učenika u srednje škole, te upitao, ako stigne saglasnost da se upiše jedno odjeljenje učenika smjera mehatronika da li to znači da će ipak biti šest odjeljenja umjesto odobrenih pet ili će se to odjeljenje otvoriti na uštrb ostalih odjeljenja

 derventa.ba

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here

*

code