Vijesti Privreda “Sanino” jedinstven primjer izvođenja praktične nastave

“Sanino” jedinstven primjer izvođenja praktične nastave

0

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Dane Malešević rekao je danas da je Fabrika obuće “Sanino” u Derventi jedinstven primjer dobre organizovanosti izvođenja praktične nastave za obućare u Srpskoj, slično modelu u NJemačkoj.

66e8215c782a44521482ab938e79c393_XL

Malešević je tokom posjete Fabrici “Sanino” razgovarao sa direktorom Radovanom Pazurevićem o problemima nakon završenog školovanja, te potrebi otvaranja odjeljenja četvrtog stepena stručne spreme. Prema njegovim riječima, prilikom izvođenja praktične nastavke stvoreni su troškovi koji nisu regulisani, jer nakon dobijanja diplome ne žele svi učenici da ostanu da rade u fabrici ili odlaze kod drugih proizvođača.

“Tu oblast nastojaćemo u narednom vremenu otkloniti. Predložio sam direktoru da zajedno sa načelnikom opštine Derventa i načelnikom za privredu i društvene djelatnosti organizuju sastanak sa svim proizvođačima obuće u Derventi. Na tom sastanku moramo se dogovoriti o finansiranju stručne prakse, za koju su u fabrici `Sanino` odlični uslovi, postoji inženjer koji može dati stručna i teorijska znanja”, naveo je Malešević. On je rekao da je potrebno da škola planom upisa predvidi četvrti stepen za školovanje modelatora, koji su potrebni svim proizvođačima obuće, posebno onima koji teže da imaju kompletnu proizvodnju obuće.

“Ne mora to biti svake godine, ali, recimo, da bude svake druge ili treće po jedno odjeljenje. Time rješavamo pitanje kadra, ali i mogućnosti da dio djece može nastaviti školovanje na fakultetima”, naveo je Malešević.

Pazurević je rekao da je nakon dvadeset godina školovanje završilo 36 obućara, koji su u ovoj fabrici imali stručnu praksu.

“Svi su imali mogućnost da odmah dobiju posao, ali ih je samo 18 odlučilo da radi. Neki su otišli u inostranstvo, neki jednostavno neće da rade. Za sve njih smo organizovali stručnu nastavku, koja je išla na teret firme, čak smo davali i stipendije. Imali smo slučajeva da nakon završetka školovanja odlaze u druge firme da rade, i to je problem koji moramo riješiti. U početku smo pristali da izađemo u susret radi održavanja tradicije koju Derventa ima kada je riječ o obućarskoj djelatnosti”, rekao je Pazurević.

Ove godine interesovanje za upis u obućare je veoma slab, bar u prvom upisnom krugu.

Posavske novosti

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here

*

code