Vijesti Kultura i obrazovanje Sedma Međunarodna likovna kolonija ,,Patkovača 2011,, – Zaštitimo Ukrinu

Sedma Međunarodna likovna kolonija ,,Patkovača 2011,, – Zaštitimo Ukrinu

0

Na gradskoj plaži ,,Patkovača,, sa radom je počela Sedma Međunarodna likovna kolonija ,,Patkovača 2011,, na kojoj učestvuju umjetnici iz BiH, RS, Srbije i Hrvatske. Organizator kolonije je Udruženje likovnih stvaralaca ,,Uliks,, iz Dervente čiji predsjednik Saša Bogdan kaže da će umjetnici stvarati djela i družiti se pokraj rijeke Ukrine u narednim danima, te da će jedan broj nastalih radova ostati na poklon gradu. Načelnik opštine Derventa Milorad Simić prilikom otvaranja kolonije poželio je umjetnicima ugodan boravak i izrazio nadu da će ponovo uspjeti ovjekovječiti predjele oko Ukrine i grada Dervente.

Sedma Medjunarodna likovna kolonija ,,Patkovaca 2011,, - Zastitimo Ukrinu

– Nije slučajno da je ovako nizak nivo Ukrine. Pola vodotoka dolazi u Derventu, a ostalo se zadržava u gornjem dijelu Ukrine. U toku je potpisivanje peticije građana, urađena su istraživanja koja ukazuju da smo bili u pravu sve prethodne dane. Pokrenućemo pitanje odgovornosti onih koji su rijeku Ukrinu bukvalno doveli da izgleda kao manji potok – rekao je načelnik Simić.

Učesnici kolonije su: Savo Petković, Branislav Brane Viš, Ranko Stjepanović, Saša Bogdan, Vujadin Malešević, Branimir Proseik, Selver Džonlagić i gosti kolonije Antun Premuž iz Hrvatske i Aleksandar Aco Mirković iz Srbije. Među posjetiovcima na otvaranju bili su pored načelnika Simića, narodni poslanik Vesna Jungić, zamjenik načelnika opštine Igor Žunić, predsjednik SO-e Derventa Ilija Zirdum, načelnik Odjeljenja za privredu i društvene djelatnosti Mirsad Bećirević, direktor Turističke organizacije Grozdan Ružičić i mnogi drugi poštovaoci i ljubitelji ovog susreta i rijeke Ukrine.

I ove godine druženje umjetnika je pod sloganom zaštite Ukrinskog cvijeta i rijeke Ukrine u cjelini, te su svi učesnici i brojni posjetiovci pozvali nadležne službe da uzmu više učešća i posvete veću pažnju zaštiti rijeke Ukrine, koja svakim danom je sve ugroženija od nesavjesnih ljudi i preduzeća.

Potpisima štite Ukrinu 

,,Svojim potpisom izražavam ogorčenje i nezadovoljstvo, odnosom prema korištenju resursa rijeke Ukrine, a naročito nekontrolisanog, nedopustivog i neprimjerenog zahvatanja vode od strane Ribnjaka Prnjavor. Da bi zahvatili veću količinu vode od dozvoljene podigli su nivo brane na Prljači za 33 cm u odnosu na projektovanu kotu(visinu). Ovim postupkom skrenuli su tok rijeke Ukrine za potrebe ribnjaka i od 503 litara/sekundu Ribnjak zahvata 293 litara/sek. Orjentacije radi ekološo prihvatljivi protok za rijeku Ukrinu je 1000 litara/sek, i na ovom protoku sva veća zahvatanja su zabranjena. Svim dozvoljenim sredstvima zalagaću se da se nivo brane spusti na projektovanu kotu, a time obezbijedi opstanak rijeke Ukrine i Ukrinskog cvijeta,, navedeno je u peticiji koju su zainteresovani mogli da podrže svojim potpisima na dan otvaranja kolonije, ali i u dane održavanja ovogodišnjeg susreta slikara.

Posavske novosti

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here

*

code