Vijesti Privreda Stigla nova obećanja, radnici ostaju u štrajku

Stigla nova obećanja, radnici ostaju u štrajku

0

Generalni direktor Fabrike cijevi “Unis” iz Dervente Mile Georgievski iznio je danas radnicima i čelnim ljudima sindikata plan izlaska preduzeća iz nagomilanih problema, na osnovu informacija i kontakata koje ima od većinskog vlasnika, a radnici su odlučili da ostaju u generalnom štrajku.

derventa unis strajk

Generalni direktor obećao je nastavak isplate plata i prenio planove većinskog vlasnika, grupacije “Balkan stil”.

“Radimo na tome da se odblokira račun i da se obezbijede obrtna sredstva za pokretanje proizvodnje. Radnicima koji nisu dobili polovinu plate iz decembra 2013. godine, plata će biti isplaćena sa januarskom platom iz 2014. godine. Za to su sredstva obezbijeđena i taj posao završićemo u narednim danima”, rekao je Georgievski.

On je dodao da ima uvjeravanja većinskog vlasnika da će obezbijediti 10. miliona KM za početak proizvodnje.

“Ide se na obezbjeđivanje tih sredstava do kraja mjeseca, nabavka 5.000 tona toplo valjanih cijevi za početak proizvodnje, koja je realno moguća polovinom marta. Svi smo svjesni da je kretanje proizvodnje ključ rješavanja problema”, dodao je Georgievski.

Georgievski je rekao da će od većinskog vlasnika tražiti i napismeno sve planove koje je danas prenio radnicima, ističući da je svima u interesu da fabrika počne da radi.

Predsjednik Granskog sindikata metalske industrije i rudarstva Tane Peulić, koji je prisustvovao današnjem početku generalnog štrajka i razgovoru predstavnika Sindikalne organizacije Fabrike i Štrajkačkog odbora sa generalnim direktorom, izjavio je da generalni štrajk ostaje na snazi do daljeg.

“Radnici ostaju u generalnom štrajku i čekamo realizaciju aktivnosti koje je najavio generalni direktor. Postigli smo dogovor da sve aktivnosti vodi Štrajkački odbor, a da se radnici ne izlažu troškovima svakodnevnog dolaska u fabriku, već da to učine svakih sedam dana, na zajedničkom sastanku. Danas je obećan nastavak isplate zaostalih plata”, naveo je Peulić.

On je rekao da su radnici tek u martu 2014. godine ušli u granski sindikat i da su neke aktivnosti trebale i ranije uslijediti, te da se propuštene šanse moraju namiriti novim zakonskim potezima.

Predsjednik Štrajkačkog odbora Branko Rauković je rekao da ostaju zahtjevi radnika da se pokrene proizvodnja, nastavki isplata zaostalih plata, uplata doprinosa, ali i uvezivanje staža za one radnike koji trebaju iću u penziju.

Većinski vlasnik Fabrike cijevi “Unis” iz Dervente je grupacija “Balkan stil”, koja je osnovana 1995. godine u Lihtenštajnu, a njena glavna poslovna djelatnost je proizvodnja i prodaja čelika i proizvoda od njega.

SRNA/Nezavisne novine

PODIJELI