Vijesti Privreda Stranci hoće da ulažu u Derventu i Prnjavor

Stranci hoće da ulažu u Derventu i Prnjavor

0

SAMO na području Dervente posluje 11 austrijskih preduzeća koja zapošljavaju više od 700 radnika. Sva njihova proizvodnja se plasira na austrijsko tržište. A ovakvih primera biće još.

Stranci hoce da ulazu u Derventu i Prnjavor (1)

To se da zaključiti iz jučerašnjih razgovora austrijske privredne delegacije koju je predvodio Mihael Landertshamer, predsednik državne privredne komore sa rukovodstvom opštine Derventa i prestavnicima nekoliko preduzeća tog kraja.

Landertshamer je najavio nove investicije ne samo u Derventi, nego i u celoj Republici Srpskoj.

– Više nego pozitivno sam iznenađen privrednim razvojem ove opštine. Austrijska privreda je prepoznala ovu sredinu i u nju ćemo i dalje ulagati. O tome ćemo izvestiti naše institucije, a u prvom redu ćemo raditi na školovanju kadrova koji mogu odgovoriti svim zahtevima savremene proizvodnje u svim oblastima. Privreda Austrije izvozi više od 60 odsto svoje proizvodnje i zato mi tražimo prostor za nova ulaganja, a to je Derventa po svemu sudeći – naglasio je Landertshamer.

Načelnik opštine Dervente Milorad Simić upoznao je austrijsku delegaciju sa privrednim uspesima, istakavši da je u Derventi godinama najmanja stopa nezaposlenosti u BiH i da na 2,3 radnika dolazi jedan penzioner, a derventska privreda čini 12 odsto ukupnog izvoza Republike Srpske.

– Ponosan sam što je ovako visoka delegacija došla u posetu Derventi. To samo govori da smo uspeli. Danas je “in” biti zaposlen u nekoj od austrijskih firmi u Derventi. Oko 700 zaposlenih je u stvari 700 porodica koje imaju od čega da žive. Želja mi je da ih sutra bude 800, 900 pa i 2.000 i na tome ćemo sigurno raditi – obećao je Simić.

Na sastanku u Dreventi dogovoreni su dalji pravci saradnje austrijskih preduzeća i derventske privrede. Preduzeće “Mreža netvork” planira da zaposli 50 novih radnika u ovoj godini a u fabrici obuće “Sanino” očekuju povećanje obima proizvodnje.

– Tu našu saradnju realizovaćemo tako što ćemo povećati fizički obim proizvodnje preko 10 odsto na godišnjem nivou. Inače, u ovom preduzeću je zaposleno 860 radnika čija se proizvodnja od 60 odsto izvozi na austrijsko tržite, što im garantuje redovne plate – reko je Radovan Pazrević, direktor preduzeća “Sanino”.

Zoran Tošić, zamenik direktora austrijskog preduzeća “Mreža netvork”, naglašava da je saradanja dogovorena u elektroindustriji, školstvu, industriji obuće…

POLA MILIONA ZA VODOVOD

I dok su Austrijanci boravili u Derventi, Prnjavor je ugostio italijanskog ambasadora. Čelni čovek dr Siniša Gatarić obećao je juče Ruđeru Koriasu da će već polovinom godine u oko 150 domaćinstava njegovih sunarodnika u ovadašnjem naselju Štivor, napokon, stići – pitka voda!

Stranci hoce da ulazu u Derventu i Prnjavor

– Znamo da su prioritetna i ostala mesta, ali smatramo da bi trebalo uvažavati činjenicu da je asocijacija Trentino, odakle i potiču ovi ljudi, izdvojila 500.000 evra za izgradnju vodovoda, još pre više godina – obratio se italijanski ambasador načelniku Gatariću. – Ta donacija je odličan primer interesnog gesta, za dobrobit italijanske zajednice u Štivoru, ali i celokupne lokalne zajednice, odnosno opštine Prnjavor.

PESMA

Obraćanja ambasadora Koriasa i načelnika Gatarića propraćena su burnim aplauzima, da bi sve bilo začinjeno pesmom na italijanskom jeziku, što je posebno razgalilo ambasadora, koji je sve to snimio telefonom. – Reč je o pesmi “Terezina sula porta”, odnosno “Terezina na vratima”, koju su još pre jednog veka naši roditelji doneli iz naše pradedovine Italije i evo još se peva ovde u Štivoru – pojasnila je za “Novosti” Mira Delšašo, devojački rođena Moreati.

Večernje novosti

PODIJELI