Vijesti Društvo Svjetski dan mentalnog zdravlja posvećen mentalnom zdravlju na radnom mjestu

Svjetski dan mentalnog zdravlja posvećen mentalnom zdravlju na radnom mjestu

0

Svjetski dan mentalnog zdravlja obilježava se 10. oktobra, na dan kojeg je prije 25 godina Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) posvetila mentalnim bolestima, kako bi podigla svijest o važnosti mentalnog zdravlja i njegovoj promociji.

Tema ovogodišnjeg obilježavanja je „Mentalno zdravlje na radnom mjestu“, a iako je radno mjesto i sam posao značajan dio našeg života, i itekako utiče i na naše zdravlje, često se mentalno zdravlje uposlenika potpuno izgubi iz vidokruga.

Podaci SZO ističu depresiju kao jednu od vodećih uzroka bolesti i invaliditeta u svijetu, a sama po sebi je oboljenje koje sa sobom često nosi manjak produktivnosti i nesposobnosti za rad.

Mentalno zdravlje mnogo je više od odsutnosti psihičkih bolesti i teškoća i SZO ga je definisala kao stanje dobrobiti u kojem pojedinac ostvaruje svoje potencijale, može se nositi s normalnim životnim stresom, raditi produktivno i plodno, te tako biti sposoban doprinositi zajednici.

Iz ove definicije jasno je vidljivo koliko dobro mentalno zdravlje utiče na posao, ali ne smijemo zaboraviti kako i posao često utiče na mentalno zdravlje. Jedan od najvećih problema je stres na radu, a prema dostupnim istraživanjima, ova vrsta stresa je drugi najčešće prijavljivani zdravstveni problem povezan s radom u Evropi.

Radno mjesto je, uz porodicu i školu, jedna od tri primarne društvene zajednice i samim tim jedna je od najvažnijih socijalnih odrednica zdravlja. Zdravo radno okruženje preduslov je socijalnog, mentalnog i fizičkog zdravlja, a zdrav radno aktivan čovjek je preduslov društvenog opstanka. Investicija u zdravlje je investicija u produktivnost i razvoj zajednice, pa tako i u ekonomski i socijalni napredak i blagostanje. Unaprjeđenjem zdravlja na radnom mjestu radnici su produktivniji, smanjuje se stopa bolovanja, smanjuje se broj odlazaka u prevremenu penziju, što pozitivno utiče na ekonomiju.

Promocija primjene zdravijih tehnologija i procesa rada, te proizvoda koji su zdraviji, štiti se ne samo zdravlje radnika, već i potrošača i naše prirodne okoline.

Dom zdravlja Derventa

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here

*

code