Vijesti Društvo Težak “muzički” dinar

Težak “muzički” dinar

0

Čini se da su poslednje najave oporezivanja honorara predviđenih ugovorom vlasnika ugostiteljskih objekata i izvođača kap koja je prelila čašu za većinu muzičara koji se sviranjem bave iz ljubavi prema muzici, odnosno da bi zaradili za instrumente i džeparac.

Muzicki-dinar

Problemi derventskih izvođača nastali su prije nešto više od godinu dana kada je uslov za održavanje nastupa u Derventi postao posjedovanje licence Udruženja estradnih umjetnika RS, koja se nije tražila u okolnim opštinama i gradovima u kojima se uopšte ne provodi Zakon o estradnoj djelatnosti RS i drugi propisi.

„To je prorijedilo nastupe muzičkih grupa u našoj opštini jer je licenciranje preskupo za većinu derventskih bendova, a muzičari iz okolnih mjesta nisu imali naročitu potrebu da zbog nekoliko nastupa godišnje plate beskorisnu licencu preko 200 maraka po članu benda“, naglašava Mladen P. koji se muzikom bavi već duži niz godina. Ističe ipak da je ovakva situacija njegovom sastavu donekle odgovarala jer su licencirani izvođači i praktično jedini koji mogu nastupati u Derventi, a na ovaj način su i formalno zaštićeni od potencijalnih žalbi svih vrsta.

Upravo je licenciranje, pored skupih instrumenata, jedan od velikih troškova sa kojima se susreću u svom djelovanju. Posebno je problematično što za preko 600 KM koliko su on i njegove kolege izdvojili nije dobijeno praktično ništa. Iako je Udruženje dužno da formira odgovarajuću komisiju i izvrši klasifikaciju njihovog muzičkog znanja u dobojskoj podružnici licence su dobili bez ikakve provjere, nakon uplaćivanja predviđenih taksi. Takođe smatra da bi takvo udruženje trebalo da pruži određene beneficije svojim članovima, osigura naplaćivanje honorara od nesavjesnih ugostitelja i pronalazi angažmane, što do sada nije bio slučaj.

Pored svega navedenog u Banjaluci već dolazi do otkazivanja zakazanih svirki zbog najavljenog oporezvivanja ugovornog honorara sa 20 %.

– „To znači da neračunajući spomenute troškove licenciranja, kupovine i održavanja instrumenata, nakon plaćanja poreza, troškova prevoza, hrane i sličnog od 50 KM koje bi dobio za nastup ostane svega oko dvadesetak maraka“, razočaran je Mladen.

Boris Nikolić – Derventa Cafe

PODIJELI

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here

*

code