Vijesti Društvo U radionici „TNR Custom“ nastaju sjajne transformacije dvotočkaša – FOTO

U radionici „TNR Custom“ nastaju sjajne transformacije dvotočkaša – FOTO

0
Ristić na svom prvom izrađenom motociklu

Ljubitelji motocilaka iz čitave BiH i inostranstva dolaze upravo u Derventu da bi na svojim više ili manje običnim ljubimcima napravili prerade koje su oduvijek željeli i tako dobili mašine po svom ukusu, jedinstvenog i atraktivnog izgleda. A da jedan dvotočkaš dobije lični pečat vlasnika i potpuno novo ruho, poput onih koje možemo da vidimo na televizijskim emisijama, pobrinuće se u radionici Slaviše Ristića. „TNR Custrom“ je vjerovatno jedina u BiH koja se bavi modifikacijama motocikala, a unazad 2-3 godine radi se prilično ozbiljno.

Inače, naziv „TNR Custrom“ je kovanica početnih imena Slavišine supruge Nataše i kćerke Tašje

– Sve je krenulo iz ljubavi prema motorima, na početku onim sportskim. Nakon te faze htio sam nabaviti „čopera“, ali mi nijedan nije odgovarao. Kako nije bilo pametno da se kupi nov motor od 20.000 maraka, pa da ga tako neiskusan stavim „pod brusilicu“, nabavio sam agregat i postepeno izradio čitav motor po svojim željama, kaže Ristić.

Zahvaljujući posvećenosti i cijenama koje su mnogo prihvatljivije od specijalizovanih kuća van BiH, radionica „TNR Custom“ prepoznata je od strane mnogih klijenata, od kojih je većina iz inostranstva, tako da se svakog dana traži termin više. Prerade se vrše na novim i polovnim motorima, na skupocijenim „harlijima“ ili čak starinama koji nisu ni prilagođene za sve želje kupca. Zajedničko im je da njihovi vlasnici hoće unikat i nijedan ne smije biti isti. Postavljaju se široki točkovi i proširuju „vilice“, mijenjaju rezervoari, dodaju maske i modifikuje čitav izgled motora.

Potrebni dijelovi se uglavnom naručuju iz inostranstranstva, pojedine izrađuju derventske zanatlije, a najvažnije elemente i sam Ristić.

– Da bi napravio jedan točak, koji je od standardnog modela duplo širi, potrebno je kupiti novu felgu i vilicu, što košta par hiljada evra ili dolara. Većinu tog posla mogu napraviti sam, tako da jedini trošak u tom dijelu bude naručivanje gume željene širine. Da se radi o kvalitetnom proizvodu, svjedoči i to što pojedine „custrom“ kuće iz Švicarske naručuju moje točkove i prodaju ih pod svojim brendom, što je svakako potvrda kvalitete, kaže Ristić.

Rad na jednom motociklu može potrajati i po mjesec dana, u zavisnosti od želje kupaca, ali i mnogih drugih faktora. Iako, kako sam kaže, nije majstor ni u jednoj oblasti sa kojim se u radu susreće, prerađivanje motora preraslo je hobi, a tajna uspjeha leži u perfekcionizmu kojem teži, posvećenosti svakom klijentu, te preuzimanju onoliko posla koliko se može stići, bez trke za velikim zaradama.

– Klijenti uglavnom znaju šta žele da se napravi sa njihovim ljubimcima, a ima i onih koji zatraže i neke nerealne modifikacije. U određenim slučajevima čak se lično upoznajem sa vlasnikom motora da bih lakše shvatio šta želi. Jedan od najzahtjevnijih projekata je bio takav da je naručilac samo rekao da želi široke gume i motor u određenim bojama, a sve ostalo sam morao da procijenim sam. Nije želio ni fotografije tokom rada, tako da sam morao da sam pogodim sve njegove želje, što sam na kraju i uspio. Takve situacije i mene ispunjavaju, možda je to tako jer sam i dalje samo hobista i radim kada sam inspirisan, ističe Rile, dodajući da bi se od tog posla moglo prilično dobro živjeti, ali bi u tom slučaju izgubio draž.

Kroz svoj već dugogodišnji rad uspio je da pronađe majstore koji mogu ispoštovati njegove zahtjeve kada su u pitanju zanatski radovi poput lakiranja, ali će budućnost radionice, kaže Rile, zavisiti od pronalaska ekipe koja bi imala talenat i želju da radionicu podigu na jedan viši nivo.

Boris Nikolić – Derventa Cafe

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here

*

code