Vijesti Društvo U Zagrebu održana donatorska veče za obnavljanje plehanskog samostana

U Zagrebu održana donatorska veče za obnavljanje plehanskog samostana

0

U Zagrebu je u ponedjeljak održana donatorska veče na kojoj su se prikupljala sredstva za izgradnju franjevačkog samostana sv. Marka Evanđeliste na Plehanu.

Premijer Hrvatske Andrej Plenković, član Predsjedništva BiH Dragan Čović,  nadbiskup vrhbosanski kardinal Vinko Puljić, gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić, samo su neki od istaknutih ličnosti koje su podržale ovou inicijativu.

Donatorskoj večeri prisustvovali su i potpredsjednik Republike Srpske Josip Jerković, predsjednik Skupštine opštine Derventa Marijan Kljajić i velečasni Ivo Klopić.

Franjevački samostan Plehan, udaljen desetak kilometara od Dervente, sagrađen je 1870‐tih godina, ali je potpuno uništen početkom rata. Kamen temeljac za izgradnju ovog kompleksa položen je 23. juna 2001. godine.

Idejni projekt za novu crkvu napravio je sarajevski arhitekta Zlatko Ugljen, a prema njegovoj zamisli vjersko-kulturno središte trebalo obuhvatiti, pored samostana i crkve sv. Marka, muzejsko-galerijski prostor, župni ured, kao i zvonik.

Derventa Cafe

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here

*

code