Udruženje “Posavljak”: Posavske kulturne večeri – VIDEO

0

U prisustvu mnogobrojnih posavskih Hrvata, nastanjenih uglavnom u Hrvatskoj i dijaspori, u subotu su održane Posavske kulturne večeri, četvrte po redu.

DR8A5861

Na manifestaciji je učestvovalo osam folklornih društava koje njeguju običaje posavskih Hrvata, a uveličale su ga i brojne visoke zvanice poput potpredsjednika Republike Srpske Josipa Jerkovića, ministra za izbjegla i raseljena lica u Vladi RS Davora Čordaša, župana Brodsko-posavske županije Danijela Marušića, predsjednika Skupštine opštine Dervente Joze Barišića i mnogih drugih.

– Od naredne godine ova manifestacija će s pravom nositi ime „večeri“ jer će biti organizovana trodnevna manifestacija, istakako je Franjo Blažević iz udruženja „Posavljak“, svečano otvarajući skup.

Pored folklornih društava koja su pokazala repertoar igara i nošnji posavskih Hrvata, organizovane su izložbe slika i ručnih radova.

– Cilj je da se prikaže jedinstvena kulturna baština Hrvata, te da se sve to prenese na mlađa pokoljenja i sačuva za neka buduća vremena, pojašnjava Jelica Blažević, idejni tvorac manifestacije.

U ime lokalne administracije manifestacji je prisustvovao predsjednik SO Derventa Jozo Barišić.

– Zahvaljujem se svima koji su večeras došli, sa obje strane Save. Lijepo vas je vidjeti ovdje u ovolikom broju i bilo bi lijepo da nas je uvijek mnogo, rekao je Barišić pozdravljajući goste.

Organizator ovogodišnje manifestacije je Udruženje „Posavljak“ Bijelo Brdo, a generalni sponzor Udruženje Hrvata „Prsten“ iz Zagreba.

Prilog TV K3.

B. N. – Derventa Cafe

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljena.

Možete koristiti sledeće HTML atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

code