Vijesti Privreda Unis dužan 300 miliona maraka

Unis dužan 300 miliona maraka

5

unis-derventa

Povjeriocima Fabrike cijevi “Unis” iz Dervente priznato je više od 300 miliona od prijavljenih 500 miliona maraka potraživanja.

Povjerenik Radomir Jokić naveo je da su se u prijavljenim obavezama nalazila i duplirana potraživanja Izvozno-kreditne agencije BiH (IGA) u iznosu od 200 miliona maraka za obezbjeđenje stranih kreditora.

– Ukupne obaveze “Unisa” nakon završenih ispitnih ročišta iznose više od 300 miliona maraka. Za sada nije bilo razloga za obustavu postupka restrukturisanja jer nije osporeno više od 30 odsto potraživanja – naveo je Jokić.

Naglasio je da će nakon praznika biti objavljena konačna tabela utvrđenih i osporenih potraživanja, dok bi krajem januara trebalo da bude održano ročište na kojem će povjerioci glasati o planu restrukturisanja.

– Ovim dokumentom predviđeno je da “Unis” nastavi sa svojom osnovnom djelatnošću, a da najvećim stranim povjeriocima, sa Rajfajzen bankom na čelu, kojima duguje više od 60 pa i do 70 odsto ukupnog iznosa prijavljenih potraživanja, izmiri obaveze u roku od deset godina sa kamatnom stopom od jedan odsto i grejs periodom od godinu. Pored toga, u planu je podizanje obima proizvodnje i bolje korišćenje kapaciteta jer su oni sada zbog nelikvidnosti iskorišćeni sa svega deset odsto, a možda i manje. Cilj restrukturisanja i jeste uspostavljanje trajne likvidnosti i namirenje svih povjerilaca, odnosno njih 925 u skladu sa planom restrukturisanja – naveo je Jokić.

Govoreći o očekivanjima od glasanja o planu za spas “Unisa”, Jokić je naveo da je realno da povjerioci podrže taj dokument.

– To je izvjesno jer će veliki broj zaposlenih i bivših radnika kojima fabrika duguje novac glasati za restrukturisanje – istakao je Jokić.

Okružni privredni sud u Doboju pokrenuo je postupak restrukturisanja “Unisa” u septembru prošle godine jer ova fabrika godinama posluje u minusu. Rješenje o otvaranju postupka restrukturisanja doneseno je na prijedlog povjerioca RTC “Luka Šamac”, čiji je vlasnik “Balkan stil”, koji je vlasnik i “Unisa”.

Definisanje predstečajnog postupka, odnosno finansijsko-operativnog restrukturisanja je na prijedlog Privredne komore RS uvršćeno u Zakon o stečaju, koji je stupio je na snagu u februaru prošle godine. Banjalučko preduzeće “Kosmos” prvo je uspješno prošlo ovu fazu jer su povjerioci u potpunosti podržali plan restrukturisanja.

“Unis” povukao IGA u provaliju
“Unis” je sa sobom povukao u provaliju i IGA BiH, koja mu je izdala garancije za kredite.

IGA je “Unisu” izdala garanciju za kredit od devet miliona podignut u Banci Srpske, te garanciju za kredit od oko 72 miliona maraka, podignut kod Rajfajzen banke, koje ovo preduzeće nije bilo u stanju da vraća. Banka Srpske je zbog toga ranije tužila IGA i BiH kao njenog osnivača.

IGA je samo za “Unis” izdala garancije koje premašuju 80 miliona maraka, dok je njen kapital iznosio svega oko 52 miliona. Time su prekršili i zakon jer je propisano da agencija može dati garanciju samo do visine svoga kapitala.

Glas Srpske

5 KOMENTARI

 1. Zasto Tomic ne pozove “nacelnika decenije” i njegove saradnike da izvuku Unis iz Bermudskog trougla.
  Za Unis nema spasa, svakim danom dug vrtoglavo raste i plus kamate.
  Koliko UNIS duguje za utrosenu elektricnu energiju, za komunalne usluge, za doprinose i poreze, za komunalnu naknadu, za PDV, za porez na nekretnine, za … vise niko i ne zna.

  Babi Mari se otima trecina penzije zbog duga za komunalije u uznosu od 25 KM, a UNISU se oprastju stotine hiljada KM duga., milioni, desetine miliona, stotine, ni milijarda nije daleko.

  Za te novce koji su pokradeni mogli su se kupiti Messi, Ronaldo i jos desetak svjetskih fudbalskih zvjezda i osvojiti Liga sampiona, a mi slusamo jos uvijek bajke o nekakvom restrukturisanju krepale fabrike.

  U momentu kad je UNIS dugovao preko 120 miliona KM, sekta koja sebe naziva Vladom RS, kupila je 20 miliona KM obveznica UNISA.
  Svih 20 miliona KM otislo je u dzepove grobara Republike Srpske.

  Budzet Republike Srpske za 2016 godinu iznosio je oko 3 milijarde KM, a UNIS duguje 500 miliona KM.
  I pricaju o nekakvom restrukturisanju UNISA.
  Koje *ebanje naroda u mozak.

 2. UNIS-u nema spasa. 300 mil. KM oni nemogu vratiti ni za 300 godina.
  Zasto nacelnik i ostale opstinske sluzbe ne objave koliko je UNIS duzan za komunalne usluge, za vodu, struju
  za doprinose i takse i slicno.
  Nesmiju.
  Zato sto iza privatizacije UNISA stoji, licno car.
  UNISU se mora sve oprastati, a manjkove cemo podmirivati mi gradjani kroz komunalne takse, vise cijene svih usluga, poreze i sl.
  Vlasnik UNISA, taj neki Tomic iz Srbije, je jako bogat covjek. Licni prijatelj Dodika.
  Njemu je fabrika prakticno poklonjena. Fabrikom su rukovodili kadrovi SNSD-a, (prvo Ilija Susic i slicni) koji pojma nisu imali i koji su poceli sa upropastavanjem firme.
  Kasnije je taj Tomic doveo ljude iz Srbije i dovrsili su posao.
  Vec godinama Unis proizvodi gubitke i tone sve dublje a niko nista ne poduzima.
  Ni inspekcije , ni policija , ni sud nesmiju nista poduzeti.
  Veliki i svemocni car je zastitnik i Unisa i Rafinerije i Zeljeznica i svega sto tone i propada.
  Ja sam napustio firmu prije 3 godine i otisao u Italiju i nemislim se u taj lopovluk vracati.
  Dragi moji koji jos vjerujete postojecim vlastima.
  Zao mi je ali vas ceka sudbina radnika Sanina i slicnih firmi.
  Za 400 KM, lijepiti djonove i uvlaciti pertle u cipele.
  Kad nakon 45 godina odete u penziju bit cete sirotinja i hranit cete se u javnoj kuhinji ako je bude.
  Skola vam netreba. Nemorate cak znati ni pisati. Sto gluplji narod, to se lakse vlada.

  • Po Vasem misljenju, znaci, svi treba grupno da se iselimo iz drzave? Zasto jednostavno onda ne predamo drzavu u ruke nekoj drugoj kad smo ionako vec kolonija? Moderni robovi, tako i Vi zakljuciste iz Italije. A u Italiji ste, iako mozda zivite bolje, niza klasa i rob drustva nize klase. Italija je i sama u dugovima i sigurno nije blagostanje kako bi se dalo zakljuciti. No, da pustim Italiju na miru, Derventa i ovaj narod ovdje koji je ostao se bori sa nemastinom do te mjere da su ljudi sebe ubijedili da je dobro ako je i ta plata od 400 KM redovna i bez kasnjenja. U Networku radnik srecan sto ima topli obrok… Tu Vam skidam kapu, uboli ste premiju. Sto gluplji i osiromaseniji narod u duhu, to lakse da se istim narodom upravlja. Nikakva mudrolija, ali i dalje dovoljno teska jednacina da bi bilo ko iz tog naroda pogledao istinu u oci i iskazao nezadovoljstvo.

 3. Te dugove UNIS-a treba da plati taj Tomic.
  On je vlasnik UNIS-a i Balkan-Steel-a a ima i dovoljno para.
  To je njegova firma i on je tu postavljao direktore.
  On i vlasti u RS su od UNIS-a napravili rupu bez dna ali su prvo izvukli sve
  sto se moglo.
  Zna se u cijim su djepovima pare. Kriminalna privatizacija zavrsava uvijek ovako

 4. Nista cudno kad Derventom olos i pijanice vladaju bez alternative kojoj partiji pripadaju, i taj isti napaceni narod iste podrzava.Cega se nekad pametan stideo danas se budale ponose cudan neki svet.

OSTAVITI ODGOVOR

Please enter your comment!

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Derventa Cafe. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja, provociranja i drugih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Portal Derventa Cafe zadržava pravo da obriše komentare bez bilo kakve najave i objašnjenja te da preda podatke o IP adresama nadležnim institucijama u slučaju zahtjeva.

Please enter your name here

*

code