Unis dužan 300 miliona maraka

5

unis-derventa

Povjeriocima Fabrike cijevi “Unis” iz Dervente priznato je više od 300 miliona od prijavljenih 500 miliona maraka potraživanja.

Povjerenik Radomir Jokić naveo je da su se u prijavljenim obavezama nalazila i duplirana potraživanja Izvozno-kreditne agencije BiH (IGA) u iznosu od 200 miliona maraka za obezbjeđenje stranih kreditora.

– Ukupne obaveze “Unisa” nakon završenih ispitnih ročišta iznose više od 300 miliona maraka. Za sada nije bilo razloga za obustavu postupka restrukturisanja jer nije osporeno više od 30 odsto potraživanja – naveo je Jokić.

Naglasio je da će nakon praznika biti objavljena konačna tabela utvrđenih i osporenih potraživanja, dok bi krajem januara trebalo da bude održano ročište na kojem će povjerioci glasati o planu restrukturisanja.

– Ovim dokumentom predviđeno je da “Unis” nastavi sa svojom osnovnom djelatnošću, a da najvećim stranim povjeriocima, sa Rajfajzen bankom na čelu, kojima duguje više od 60 pa i do 70 odsto ukupnog iznosa prijavljenih potraživanja, izmiri obaveze u roku od deset godina sa kamatnom stopom od jedan odsto i grejs periodom od godinu. Pored toga, u planu je podizanje obima proizvodnje i bolje korišćenje kapaciteta jer su oni sada zbog nelikvidnosti iskorišćeni sa svega deset odsto, a možda i manje. Cilj restrukturisanja i jeste uspostavljanje trajne likvidnosti i namirenje svih povjerilaca, odnosno njih 925 u skladu sa planom restrukturisanja – naveo je Jokić.

Govoreći o očekivanjima od glasanja o planu za spas “Unisa”, Jokić je naveo da je realno da povjerioci podrže taj dokument.

– To je izvjesno jer će veliki broj zaposlenih i bivših radnika kojima fabrika duguje novac glasati za restrukturisanje – istakao je Jokić.

Okružni privredni sud u Doboju pokrenuo je postupak restrukturisanja “Unisa” u septembru prošle godine jer ova fabrika godinama posluje u minusu. Rješenje o otvaranju postupka restrukturisanja doneseno je na prijedlog povjerioca RTC “Luka Šamac”, čiji je vlasnik “Balkan stil”, koji je vlasnik i “Unisa”.

Definisanje predstečajnog postupka, odnosno finansijsko-operativnog restrukturisanja je na prijedlog Privredne komore RS uvršćeno u Zakon o stečaju, koji je stupio je na snagu u februaru prošle godine. Banjalučko preduzeće “Kosmos” prvo je uspješno prošlo ovu fazu jer su povjerioci u potpunosti podržali plan restrukturisanja.

“Unis” povukao IGA u provaliju
“Unis” je sa sobom povukao u provaliju i IGA BiH, koja mu je izdala garancije za kredite.

IGA je “Unisu” izdala garanciju za kredit od devet miliona podignut u Banci Srpske, te garanciju za kredit od oko 72 miliona maraka, podignut kod Rajfajzen banke, koje ovo preduzeće nije bilo u stanju da vraća. Banka Srpske je zbog toga ranije tužila IGA i BiH kao njenog osnivača.

IGA je samo za “Unis” izdala garancije koje premašuju 80 miliona maraka, dok je njen kapital iznosio svega oko 52 miliona. Time su prekršili i zakon jer je propisano da agencija može dati garanciju samo do visine svoga kapitala.

Glas Srpske

KOMENTARI (5)

 1. Zasto Tomic ne pozove “nacelnika decenije” i njegove saradnike da izvuku Unis iz Bermudskog trougla.
  Za Unis nema spasa, svakim danom dug vrtoglavo raste i plus kamate.
  Koliko UNIS duguje za utrosenu elektricnu energiju, za komunalne usluge, za doprinose i poreze, za komunalnu naknadu, za PDV, za porez na nekretnine, za … vise niko i ne zna.

  Babi Mari se otima trecina penzije zbog duga za komunalije u uznosu od 25 KM, a UNISU se oprastju stotine hiljada KM duga., milioni, desetine miliona, stotine, ni milijarda nije daleko.

  Za te novce koji su pokradeni mogli su se kupiti Messi, Ronaldo i jos desetak svjetskih fudbalskih zvjezda i osvojiti Liga sampiona, a mi slusamo jos uvijek bajke o nekakvom restrukturisanju krepale fabrike.

  U momentu kad je UNIS dugovao preko 120 miliona KM, sekta koja sebe naziva Vladom RS, kupila je 20 miliona KM obveznica UNISA.
  Svih 20 miliona KM otislo je u dzepove grobara Republike Srpske.

  Budzet Republike Srpske za 2016 godinu iznosio je oko 3 milijarde KM, a UNIS duguje 500 miliona KM.
  I pricaju o nekakvom restrukturisanju UNISA.
  Koje *ebanje naroda u mozak.

 2. UNIS-u nema spasa. 300 mil. KM oni nemogu vratiti ni za 300 godina.
  Zasto nacelnik i ostale opstinske sluzbe ne objave koliko je UNIS duzan za komunalne usluge, za vodu, struju
  za doprinose i takse i slicno.
  Nesmiju.
  Zato sto iza privatizacije UNISA stoji, licno car.
  UNISU se mora sve oprastati, a manjkove cemo podmirivati mi gradjani kroz komunalne takse, vise cijene svih usluga, poreze i sl.
  Vlasnik UNISA, taj neki Tomic iz Srbije, je jako bogat covjek. Licni prijatelj Dodika.
  Njemu je fabrika prakticno poklonjena. Fabrikom su rukovodili kadrovi SNSD-a, (prvo Ilija Susic i slicni) koji pojma nisu imali i koji su poceli sa upropastavanjem firme.
  Kasnije je taj Tomic doveo ljude iz Srbije i dovrsili su posao.
  Vec godinama Unis proizvodi gubitke i tone sve dublje a niko nista ne poduzima.
  Ni inspekcije , ni policija , ni sud nesmiju nista poduzeti.
  Veliki i svemocni car je zastitnik i Unisa i Rafinerije i Zeljeznica i svega sto tone i propada.
  Ja sam napustio firmu prije 3 godine i otisao u Italiju i nemislim se u taj lopovluk vracati.
  Dragi moji koji jos vjerujete postojecim vlastima.
  Zao mi je ali vas ceka sudbina radnika Sanina i slicnih firmi.
  Za 400 KM, lijepiti djonove i uvlaciti pertle u cipele.
  Kad nakon 45 godina odete u penziju bit cete sirotinja i hranit cete se u javnoj kuhinji ako je bude.
  Skola vam netreba. Nemorate cak znati ni pisati. Sto gluplji narod, to se lakse vlada.

  1. Po Vasem misljenju, znaci, svi treba grupno da se iselimo iz drzave? Zasto jednostavno onda ne predamo drzavu u ruke nekoj drugoj kad smo ionako vec kolonija? Moderni robovi, tako i Vi zakljuciste iz Italije. A u Italiji ste, iako mozda zivite bolje, niza klasa i rob drustva nize klase. Italija je i sama u dugovima i sigurno nije blagostanje kako bi se dalo zakljuciti. No, da pustim Italiju na miru, Derventa i ovaj narod ovdje koji je ostao se bori sa nemastinom do te mjere da su ljudi sebe ubijedili da je dobro ako je i ta plata od 400 KM redovna i bez kasnjenja. U Networku radnik srecan sto ima topli obrok… Tu Vam skidam kapu, uboli ste premiju. Sto gluplji i osiromaseniji narod u duhu, to lakse da se istim narodom upravlja. Nikakva mudrolija, ali i dalje dovoljno teska jednacina da bi bilo ko iz tog naroda pogledao istinu u oci i iskazao nezadovoljstvo.

 3. Te dugove UNIS-a treba da plati taj Tomic.
  On je vlasnik UNIS-a i Balkan-Steel-a a ima i dovoljno para.
  To je njegova firma i on je tu postavljao direktore.
  On i vlasti u RS su od UNIS-a napravili rupu bez dna ali su prvo izvukli sve
  sto se moglo.
  Zna se u cijim su djepovima pare. Kriminalna privatizacija zavrsava uvijek ovako

 4. Nista cudno kad Derventom olos i pijanice vladaju bez alternative kojoj partiji pripadaju, i taj isti napaceni narod iste podrzava.Cega se nekad pametan stideo danas se budale ponose cudan neki svet.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljena.

Možete koristiti sledeće HTML atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*

code